x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Ştefănel Craiu vrea să vorbească

Ştefănel Craiu vrea să vorbească

de Irina Munteanu    |    07 Iun 2008   •   00:00
Ştefănel Craiu vrea să vorbească

SPERANŢĂ  ●  Un copil de 10 ani din Galaţi are nevoie de o operaţie în China
A fost un copil sănătos şi vesel, care le-a umplut inima de bucurie părinţilor săi pînă cînd a împlinit patru luni. De aproape 10 ani, în urma unui vaccin, Ştefănel trebuie ajutat să mănînce sau să meargă. Speranţa copilului este să ajungă în China, pentru o operaţie cu celule OEG.



SPERANŢĂ  ●  Un copil de 10 ani din Galaţi are nevoie de o operaţie în China
A fost un copil sănătos şi vesel, care le-a umplut inima de bucurie părinţilor săi pînă cînd a împlinit patru luni. De aproape 10 ani, în urma unui vaccin, Ştefănel trebuie ajutat să mănînce sau să meargă. Speranţa copilului este să ajungă în China, pentru o operaţie cu celule OEG.

“Mă înţeleg cu Ştefănel prin semne; îmi arată cu ochii dacă vrea ceva. Logopedul care l-a văzut mi-a spus să mai aşteptăm puţin. Ştefănică vrea să vorbească şi nu poate şi atunci plînge. Spune doar cîteva cuvinte: «măică», «buică», «ao», la telefon”, povesteşte mama copilului, Geta Craiu. Fostă gestionară, acum nu mai are timp să muncească în altă parte. Este asistenta propriului copil, care depinde de ea în totalitate. Trăiesc amîndoi din 700 lei pe lună, sumă adunată din alocaţia dublă, salariul minim pe economie al mamei şi pensia de urmaş, primită de Ştefănică după ce tatăl lui a murit de cancer, acum cinci ani.

DIAGNOSTIC. Geta îşi aminteşte cum a început coşmarul: “Am mers cu Ştefănel la vaccinul obligatoriu, cînd avea patru luni. Copilul era puţin răcit şi i-am zis medicului, dar i-a făcut totuşi injecţia. Cînd am ajuns acasă, avea temperatură. Un medic particular
mi-a zis să merg la un spital de boli infecţioase. L-am internat vineri la spitalul de copii; Ştefănel plîngea cu ochii închişi. Sîmbătă a intrat în comă şi aşa a rămas timp de cinci zile. Medicii se aşteptau să nu mai fie, dar bunul Dumnezeu a vrut altfel”. Diagnosticul ce i-a fost pus lui Ştefănel a fost: “Paralizie cerebrală infantilă prin factori postnatali; tetrapareză spastică, formă severă, cu elemente extrapiramidale; retard motoriu sever”.

Au urmat ani de mers pe la mai mulţi medici din Cluj şi Bucureşti, săptămîni la centre de recuperare din Gura Ocniţei şi Tecuci, apoi o operaţie. Anul acesta, pe 2 februarie, Geta şi Ştefănel au mers la Chişinău, unde copilul a suferit o miofibrotomie subcutanată, efectuată de o echipă de specialişti ruşi. “Intervenţia aceasta dă drumul la muşchii spastici”, explică Geta. Ei vor trebui să se întoarcă la Chişinău în toamnă pentru o operaţie de acelaşi gen. Acum Ştefănel poate să pună talpa pe pămînt, ceea ce înainte de miofibrotomie îi era imposibil.

ÎN CHINA. “Şansa lui Ştefănel este la o clinică din Beijing, un transplant la cap cu celule OEG (celule gliale conţinute de bulbul olfactiv din creier), operaţie ce sper din suflet să-l ajute pe copilaşul meu, care duce în spate o boală atît de grea”, spune Geta. Iniţial, copilul a fost programat pentru operaţie pe 23 aprilie 2007, dar nu au reuşit să strîngă banii necesari pentru transplant – 23.000$, plus cei pentru transport şi cazare. “Am fost reprogramaţi pe 15 august 2008, iar pe 15 iunie ar trebui să trimitem banii. Ne-au ajutat şcolile din Galaţi şi Primăria, dar mai avem nevoie de 10.000 de dolari.”

PLĂCERI
“Cînd vede o reclamă la ceva dulce, îmi arată că vrea şi el. Îi place să se uite la televizor, mai ales la comedii, la «Mondenii» şi la meciurile de fotbal. De-abia aşteaptă Campionatul European” - mama lui Ştefănel

Fiţi alături de Ştefănel!

Conturile unde puteţi depune bani pentru a-i veni în ajutor lui Ştefănel sînt următoarele:

EURO – RO56RNCB0141032266760004;

RON – RO83RNCB0141032266760003;

USD – R002RNCB0141032266760006.

×
Subiecte în articol: pagina de suflete