x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Stelute de Craciun cu suflet mare

Stelute de Craciun cu suflet mare

17 Dec 2005   •   00:00
Stelute de Craciun cu suflet mare

Pe Natalia am vazut-o prima oara la metrou, mi-a cerut cerceii. Era cu o gasca de pusti murdari, cu gura in pungi cu aurolac, mult prea frumos imbracata ca sa zici ca e copil al strazii. Pe scena salii ArCub, Natalia face tumbe in costum stralucitor, se urca pe piramida de trupuri, invarte cercuri, manuieste popice ca un spiridus scanteietor.

Fetita de 8-9 ani face parte din grupul de acrobatie si jonglerii al Fundatiei Parada, participanta la spectacolul "Stelute de Craciun", sustinut la 13 decembrie de Fundatia Romana de Dezvoltare Sociala (FRDS), cu sprijinul Bancii Mondiale.

Evenimentul a adunat la vreme de sarbatoare tineri si copii din grupurile comunitare si organizatiile finantate de FRDS. Sunt copii din zone defavorizate, sate sarace sau copii de pe strada cu un potential imens si carora li s-a dat o sansa.

EMOTII DE ARTIST. Cu obrajii aprinsi, muscand din sandvisurile de-acasa, o droaie de pitici in costume populare se foiesc pe holurile salii Arcub inainte de spectacol. "Costumele le avem de la bunici si strabunici", spune mandra o fata cu marama de 14 ani, Roxana Neamtu din Tismana, jud. Gorj. Face parte din ansamblul "Mugur de castan", ce va interpreta melodii populare specifice zonei.

Lumina invaluie primul grup de colindatori, veniti de la Fetesti, membri ai organizatiei pentru persoane cu nevoi speciale "Trebuie". "Deschide usa, crestine!", canta cu aplomb cu totii. Unii nu prea mai stiu versurile, dar nu-i bai, se privesc cu incredere si-si completeaza cu un zambet larg cuvintele unul altuia.

ZAMBETE DE PRET. De la Bordusani incing o hora sapte fete cu cosite si pantofi cu toc ai mamei si cinci flacaiandri inimosi. Din sala plina aplauzele incep in ritmul muzicii populare. Grupul comunitar de la Bordusani danseaza pe muzica unui acordeonist infierbantat. Baietii cu palaria pe ceafa ridica praful din podele si tin fetele strans de maini. Pe chip le flutura zambete mari cat sufletul lor curat. Un zambet pentru care seful misiunii Bancii Mondiale in Romania, Owaise Sadaat, spune ca merita tot efortul.

Urmeaza fetele din Gorj, acompaniate de viori multe. Zic una ca la Gorj si aplauzele se ridica iar din sala plina. Profesorul copiilor, Sorin Bivolaru, marturiseste ca multi dintre copiii inscrisi in grupul "Mugur de castan" urmeaza cariera artistica la licee si scoli de profil.

SENSIBILITATE. Copiii strazii de la Fundatia Parada fac senzatie cu numarul lor de acrobatii. Din duritatea vietii de pe strada se refugiaza in joc si risc deopotriva. Sfarleaza cu ochii de veverita, Natalia, singura fetita din grup, salta pe umerii baietilor, se invarte, manuieste popicele si cercurile, le mai si scapa, dar e stapana pe sine. La unul dintre genunchi e bandajata - de la antrenamente i se trage. Liliana Voicu, animatoarea socio-educativa a micutilor, spune ca dragalasa steluta mai are 13 frati, iar familia ei sta intr-o casa parasita pe langa Universitate. De ea au grija mai multe fundatii, dar noaptea merge si doarme cu ai ei. Chipul luminos al fetitei nu exprima decat fericire. E stralucitoare ca steluta din varful pomului de Craciun.

×
Subiecte în articol: pagina de suflete