x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Strategii eficiente împotriva candidozei orale

Strategii eficiente împotriva candidozei orale

27 Feb 2024   •   15:49
Strategii eficiente împotriva candidozei orale

Candidoza orală este o infecție fungică localizată la nivelul mucoasei gurii și a limbii, fiind cauzată de proliferarea excesivă a ciupercii Candida albicans. Această afecțiune poate să apară în circumstanțe dintre cele mai variate, ca urmare a unei slăbiri a sistemului imunitar, consecutiv administrării de antibiotice, sau la persoanele care suferă de diabet zaharat. Din fericire, există numeroase strategii eficiente pe care le poți adopta pentru a preveni și trata candidoza orală.

Menține o igienă orală riguroasă

Primul tratament pentru limba alba la care trebuie să te gândești, când vine vorba despre candidoza orală, este reprezentat de respectarea unor obiceiuri clare, referitoare la igiena orală. Periajul dentar de cel puțin 2 ori pe zi și folosirea aței dentare ajută la eliminarea resturilor alimentare și a plăcii bacteriene, care pot favoriza dezvoltarea ciupercii. De asemenea, apelează la periajul lingual, pentru a îndepărta resturile alimentare dintre papilele linguale; acestea pot favoriza înmulțirea Candidei.

 

Testează-te pentru diabet zaharat

În cazul în care te lupți frecvent cu candidoza orală, e posibil să suferi de diabet zaharat. Pacienții cu diabet de tip 2 sunt predispuși la candidoză orală, ca urmare a nivelurilor crescute de glucoză din salivă, care pot alimenta creșterea ciupercii. Menținerea glicemiei sub control, prin dietă adecvată și prin administrarea regulată a medicamentelor prescrise, contribuie semnificativ la prevenirea și la tratarea acestei afecțiuni.

 

Evită consumul excesiv de carbohidrați și zahăr

Candida albicans se hrănește cu zahăr, iar un consum excesiv poate crea un mediu propice pentru dezvoltarea acestei infecții. Reducerea aportului de zahăr și carbohidrați simpli din dieta zilnică poate ajuta la prevenirea recurențelor de candidoză orală. Optează pentru alimente cu indice glicemic scăzut și limitează consumul de dulciuri procesate.

 

Folosește probiotice pentru a restabili o floră bacteriană sănătoasă

Consumul de probiotice poate contribui la restabilirea echilibrului florei bacteriene în întreaga cavitate orală. Probioticele, în special cele care conțin bacterii benefice pentru cavitatea bucală, pot inhiba creșterea Candida albicans. Ele pot fi administrate sub formă de suplimente, dar și mai la îndemână sunt alimentele fermentate, care conțin cantități mari de probiotice: iaurtul natural sau varza murată.

 

Evită consumul excesiv de antibiotice

Administrarea repetată și nejustificată a antibioticelor poate afecta echilibrul florei bacteriene din organism, inclusiv la nivelul cavității bucale. Acest dezechilibru poate crea un mediu propice pentru dezvoltarea candidozei orale. Este esențial să iei antibiotic doar atunci când acesta este prescris de către medic și să urmezi întotdeauna indicațiile acestuia.

 

Gestionează în mod eficient stresul

Stresul cronic are un puternic impact negativ asupra sistemului imunitar, crescându-i susceptibilitatea la diverse infecții, inclusiv față de candidoza orală. Adoptarea tehnicilor de gestionare a stresului, cum ar fi meditația, yoga sau exercițiile de respirație, poate avea un impact pozitiv asupra sănătății generale și poate contribui la prevenirea acestei afecțiuni.

 

Consultă medicul, pentru diagnostic și tratament

În cazul în care candidoza orală este o problemă recurentă în cazul tău, dacă este vorba despre copii sau dacă limba încărcată se asociază unor simptome precum senzația de arsură sau durerea locală, este important să consulți un  medic. Un profesionist în domeniul medical poate recomanda un tratament adecvat care să includă medicație antifungică locală sau pe cale generală și remedii casnice, precum gargara cu apă și bicarbonat, pentru schimbarea pH-ului local.

 

 

Deși candidoza orală poate declanșa simptome neplăcute, există strategii eficiente pentru a o ține sub control și pentru a preveni reapariția leziunilor. Integrează obiceiurile sănătoase în rutina zilnică și te vei bucura de o sănătate orală optimă!

 

 

Sursa foto: Shutterstock

×
Subiecte în articol: Candidoza orală