x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Stresul - 90% dintre romani sufera de aceasta boala

Stresul - 90% dintre romani sufera de aceasta boala

17 Ian 2006   •   00:00

Fiecare zi este o victorie / Stresul boala care se vede pe fata / Am prieteni pe internet / Mingea inlatura durerile de spate / Testul HIV/SIDA / Cum sa ai dinti naturali / H5N1 cauta o noua gazda: omul

Ficatul refuza dietele severe

Editorial de Florin Condurateanu
Exista o moda in medicina in care cu hei-rup-ul se interzicea o multime de mancaruri pentru cei care avusesera o suferinta a ficatului. Intre timp, strategia de dieta pentru omul cu ficatul gras, cu hepatite cronice, cu ciroze s-a schimbat, a capatat nuantari semnificative pe care le explica profesorul Mihai Voiculescu, seful Centrului de Medicina Interna de la Fundeni si totodata presedintele Asociatiei pentru Studierea Ficatului. Adesea, in anumite suferinte, nu este de vina alimentul, ci modul in care acesta este preparat. Astfel, un ou fiert este bun pentru ficat, caci contine pretioasa albumina. Dar daca ouale le prajesti, adaugi niste sunculita, aceasta mancare devine greu digerabila si nu este bine prelucrata de ficatul bolnav. Un lucru insa este sigur: alcoolul face rau ficatului. Contraindicate sunt si acele ceaiuri concentrate venite din tari departate. Restul mancarurilor nu trebuie sa fie supuse unor regimuri drastice. Cei cu celula hepatica bolnava au asociate si tulburari ale cailor biliare. La prajeli, afumaturi, dischinezia biliara produce suferinte, nu ficatul. Hepaticul totusi nu trebuie sa consume in mod exagerat carne, iar aceasta e bine sa fie fiarta sau preparata pe un gratar usor, nu pe carbuni. Se prefera carnea de peste, de vita si abia apoi cea de pasare. Hepaticul trebuie sa manance 0,8-1,2 grame de proteine pe kilogramul de corp. In carnea preparata pe gratar doar o treime este proteina. Un om cu suferinte hepatice, de exemplu, cantarind 70 kg, are voie 60-70 grame de proteine, deci cam 140 de grame de carne pe zi. Daca pacientul are ciroza, se aplica niste coeficienti de corectie. Proteinele trebuie sa fie doar 0,4-0,5 din cele 60-70 de grame de proteine amintite mai sus. La cei cu forme usoare hepatice, cu hepatite cronice nu se fac restrictii in privinta carnii.

×