x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Stresul boala care se vede pe fata

Stresul boala care se vede pe fata

de Steluta Indrei    |    17 Ian 2006   •   00:00
SANATATEA ADULTULUI
Stresul este omniprezent. Acest dusman de temut afecteaza 90% dintre romani. El este considerat de mult timp un factor agravant sau declansator pentru diverse boli. Fenomenul are numeroase implicatii mai ales in cazul bolilor de piele. Peste 50% dintre afectiunile cutanate sunt asociate cu stresul.

Psoriazis, acnee, dermatita atopica, vitiligo, lichen plan, lupus eritematos sistemic… Toate sunt boli de piele in cazul carora stresul are un cuvant greu de spus. Pe langa faptul ca sunt provocate sau agravate de stres, problema este ca bolile de piele sunt vizibile. Din acest motiv, cu cat boala se vede mai mult, cu atat stresul si repercusiunile sunt mai grave.

Psoriazisul

Cea mai importanta este suferinta psihologica in psoriazis fiindca aceasta boala este foarte frecventa. Ea afecteaza peste 2% din populatia Romaniei. Conferentiar doctor Olga Simionescu, medic primar dermatolog la Spitalul Clinic Colentina, spune ca: "psoriazisul este o boala cu transmitere genetica, asociata cu factori agravanti dintre care unul foarte important este stresul. Acest factor de risc explica de ce unor pacienti le apare primul episod de psoriazis ca urmare a unui stres puternic sau a unei traume psihice (esec sentimental, deces in familie, accident, agresiune, frica)".

Uneori este suficient un factor psihologic minor pentru declansarea unei crize. De exemplu, un pacient atins de o forma foarte usoara de psoriazis poate dezvolta un psoriazis sever dupa vizionarea unei emisiuni despre aceasta boala, in care au fost aratate imagini impresionante cu pacienti. Asadar, stresul intretine episoadele de psoriazis, ceea ce determina marea dificultate in tratarea afectiunii.

Suferinzii de psoriazis sunt foarte sensibili la stres si, in general, sunt fie persoane predispuse la depresie, fie sufera din cand in cand traume psihice puternice. De aceea, stresul este cel mai studiat factor declansator in psoriazis.

Mancarimea pielii, rosul unghiilor

Mancarimea este cea mai reprezentativa manifestare a bolilor provocate sau intretinute de stres, iar acest simptom apare in 80% dintre bolile dermatologice. Foarte frecvente sunt escoriatiile - leziunile pe care si le face o persoana stresata prin scarpinare. De exemplu, cei care se scarpina la radacina firului de par fac foliculita, iar altii fac dermatita daca obisnuiesc sa se scarpine pe piele. De asemenea, unii isi provoaca leziuni la nivelul scalpului.

Dermatita atopica este o alta suferinta manifestata prin scarpinare. Pacientii au o mancarime (prurit) atat de intensa, incat isi fac adevarate rani deschise.

La tineri, in special la copii, se intalneste frecvent rosul unghiilor (onicofagia), o problema dermatologica cu implicatii in sfera stresului. Potrivit conf. dr. Olga Simionescu, acest reflex conditionat se trateaza cu creme care contin substante amare (chinina), asa incat pacientul isi da seama de ceea ce face cand simte gustul neplacut. El este ajutat astfel sa nu mai repete gestul. Deseori, onicofagia se asociaza cu ticurile motorii: miscari necontrolate ale ochilor, buzelor, nasului. De aceea in cazul copiilor respectivi se pot administra anxiolitice usoare.

Acneea

Deseori intalnita, mai ales la adolescente, este acneea agravata din cauza obisnuintei de a-si provoca leziuni prin stoarcerea cosurilor. Si in acest caz exista un factor de stres, care de cele mai multe ori apare fiindca tanarul este complexat de infatisarea sa.

Nu numai adolescentele se confrunta cu acneea din cauza stresului. Exista si acneea femeii stresate, care apare in jurul varstei de 30 de ani, in zona superioara a fetei.

Dermatita seboreica este, de asemenea, intretinuta de stres. Pacientul are leziuni in zona seboreica a fetei: intre sprancene, nas, barbie.

Boala inchipuita

Sindromul de "dermatoza fara boala" sau dismorfofobia este o afectiune cutanata legata de stresul patologic. Subiectul este convins ca sufera de o importanta boala de piele, care exista, dar in realitate este minora. Fie are o mica pata rosie pe fata, fie transpira prea des, fie un anumit aspect al corpului il nemultumeste. Un astfel de pacient solicita multiple consultatii si tratamente, intotdeauna plangandu-se ca tratamentul anterior nu a avut efect.

Studii

Cum se explica relatia dintre bolile de piele si stres? Pielea influenteaza in mare masura aspectul nostru exterior. Orice problema la nivelul pielii este perceputa drept un factor de stres. Pe de alta parte, pielea se situeaza in prima linie, fiind bariera dintre interiorul organismului nostru si mediul inconjurator. Studiile pe aceasta tema arata ca stresul ataca celulele imunitare cutanate, ceea ce favorizeaza aparitia bolilor de piele.

PARSIV. Atat de parsiv este stresul, incat apare chiar din cauza bolii pe care a declansat-o, afectand calitatea vietii pacientului. "Ganditi-va ce inseamna psoriazisul, supranumit «boala umilintei», pentru o persoana demna! Ce inseamna vitiligo, depigmentarea, pentru o persoana bruneta cu tenul inchis! Ce inseamna acneea pentru o femeie frumoasa! Ce inseamna alopecia, caderea parului, pentru un barbat chipes!", ne sugereaza conferentiar doctor Olga Simionescu.

CADEREA PARULUI. Cand organismul e supus stresului, si parul se resimte puternic. Perioadele cele mai stresante sunt insotite de caderi masive de par. Din fericire, firele nu cad toate o data, dar urmele pot fi vizibile daca factorul declansator nu este eliminat. Stresul afecteaza si functia glandelor sebacee, favorizand aparitia parului gras sau a matretii.

SFATUL MEDICULUI
Recomandarile conf. dr. Olga Simionescu in cazul pacientilor cu probleme de piele din cauza stresului se refera in primul rand la evitarea oricaror stari conflictuale si a emotiilor negative. Cu alte cuvinte, daca pacientii nu pot face mare lucru impotriva unor boli precum vitiligo, psoriazis, lupus, cel putin le pot tine sub control eliminand stresul. Cei care stiu cum sa faca fata stresului se pot apara de numeroase boli. Pe langa toate acestea, este necesar ca pacientii sa respecte tratamentul prescris de dermatolog pentru a tine in frau manifestarile cutanate, iar la nevoie se pot administra si anxiolitice usoare, menite sa combata stresul. Totodata, specialistul ii sfatuieste pe pacienti sa evite mediile agitate. De exemplu, psoriazisul se trateaza cu ajutorul expunerii la soare, dar cum unii dintre pacienti sunt depresivi, ei nu au voie sa mearga la mare, ci in locuri linistite, la munte, in statiuni balneoclimaterice. In cazul copiilor care-si rod unghiile este importanta crearea unui climat familial linistit, bland. Parintii nu trebuie sa-i tina sub tensiunea performantelor scolare.
×
Subiecte în articol: boala stresul stres piele psoriazis