x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Stresul crescut sporește riscul de Alzheimer la bătrânețe

Stresul crescut sporește riscul de Alzheimer la bătrânețe

13 Dec 2015   •   16:46
Stresul crescut sporește riscul de Alzheimer la bătrânețe

Starea de stres creşte riscurile persoanelor în vârstă să dezvolte deficienţe cognitive medii care se pot duce mai târziu la Alzheimer, potrivit cotidianului Times of India care citează un studiu efectuat la Albert Einstein College of Medicine din New York ale cărui rezultate au fost publicate online.

Pentru acest studiu, cercetatorii au analizat datele colectate de la 507 de persoane înscrise în Einstein Ageing Study (EAS), un grup de adulţi ân vârstă.

"Studiul nostru oferă dovezi puternice că stresul perceput creşte probabilitatea ca o persoană mai în vârstă să dezvolte o insuficienţă cognitivă medie", a spus conducătorul studiului, Richard Lipton de la Albert Einstein College of Medicine din New York.

"Din fericire, stresul perceput este un factor de risc modificabil pentru tulburările cognitive, ceea ce face din el o ţintă potenţială pentru tratament", a spus Lipton.

Studiul a constatat că participanţii foarte stresaţi au fost de două ori mai susceptibili de a dezvolta tulburări cognitive devenite deficienţe decât cei care nu erau stresaţi. Prin urmare, potrivit studiului, controlul stresului la persoanele în vârsta ar putea ajuta întârzierea sau prevenirea dezvoltării bolii Alzheimer.

"Stresul perceput reflectă bătăile de cap zilnice prin care trecem, precum şi modul în care evaluăm şi facem faţă acestor evenimente", a declarat principalul autor al studiului, Mindy Katz.

Stresul perceput poate fi modificat prin reducerea stresului pe baza tehnicii 'mindfulness' ('plinătatea minţii') inspirate de practicile buddhiste, precum şi pe baza terapiilor cognitiv-comportamentale şi a medicamentelor pentru reducerea stresului. "Aceste intervenţii pot amâna sau chiar preveni declinul cognitiv al unui individ", a adăugat Katz.

Începând cu anul 2005, Einstein Ageing Study a început evaluarea stresului folosind scala de stres perceput (Perceived Stress Scale, PSS). Scorurile PSS variază de la zero la 56, cele mai mari indicând un nivel crescut al stresului perceput, potrivit PR Newswire, citat de www.universityherald.com.

Sursa: AGERPRES  

×