x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Stretching la domiciliu

Stretching la domiciliu

11 Apr 2005   •   00:00

ARMONIA TRUPULUI
Stretchingul inseamna intinderea unei grupe musculare specifice cu scop de relaxare. "El poate fi facut dimineata, in pat, ca exercitiu de intindere dupa somn, dupa o zi obositoare de stat in fata calculatorului, ca metoda de relaxare.

  • de LIANA HAINAROSIE

  • Click pe imagine pentru a accesa galeria foto
    Stretchingul nu trebuie sa lipseasca inaintea si la finalul activitatilor fizice gen fitness, aerobic. El poate fi practicat in orice moment al zilei, de la 10 minute la o ora. Exercitiile constau in intinderi ale muschilor, mentinerea pozitiei timp de 20 de secunde si revenire la pozitia initiala. Puteti face o singura serie de exercitii sau puteti repeta fiecare miscare de 3 ori. Intinderile muschilor nu trebuie sa va provoace durere, de aceea, la inceput, este bine ca aceste exercitii sa fie asistate de un specialist", explica antrenor fitness-aerobic, tae-bo, stretching Luiza Bucur (foto).

    Suplete si gratie

    Beneficiile sunt cresterea mobilitatii articulare si a elasticitatii musculare. Stretchingul confera suplete, gratie si combate celulita. De asemenea, imbunatateste circulatia vasculara si amelioreaza procesele de respiratie si digestie. Respiratia trebuie sa fie normala. Exercitiile de stretching pot fi facute acasa, intr-o camera aerisita, in natura sau la sala, spune instructorul Luiza Bucur.

    STIRI
    PAINTBALL. Sport de echipa, paintball-ul are ca scop eliminarea adversarului cu ajutorul armelor cu bile cu vopsea. Pe terenul de paintball, printre obstacole, se alearga, se merge pe burta, se exerseaza pasul piticului. Intregul corp este pus in miscare, iar adrenalina este la maximum. Daca se respecta regulamentul de joc este chiar un sport lipsit de riscuri si un excelent mod de descarcare a stresului, ne spune Paul Vinersar, instructor de paintball la Baza Keoke. Pentru angajatii firmelor, paintball-ul este o modalitate foarte eficienta de teambuilding, de socializare intre colegi si de detensionare a conflictelor.

    ANTIDEPRESIE. Numeroase studii au demonstrat binefacerile activitatilor fizice contra depresiei, a stresului si a sentimentului de izolare. De aceea, indiferent de varsta si de forma fizica, miscarea trebuie sa faca parte din viata noastra. 30 de minute pe zi sunt suficiente, fie ca mergem pe jos, inotam, dansam, lucram in gradina. Specialistii recomanda ca antrenamentele intense si care nu respecta un orar sa fie inlocuite cu activitati sportive moderate si practicate cu o anume periodicitate.

    VOLEI. Aceasta forma de miscare cu mingea prezinta avantajul ca ritmul de joc poate fi adaptat in functie de rezistenta noastra la efort. Prin sarituri sunt antrenati muschii spatelui si cei ai gatului si se mareste mobilitatea articulatiilor membrelor. Voleiul nu are limita de varsta, el poate fi practicat de copii, dar si de persoane mai putin tinere. Fiind un sport colectiv, voleiul dezvolta spiritul de echipa.
    ×