x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Studiu SRD: Prevalența dermatitei atopice în România este de aproape 10%

Studiu SRD: Prevalența dermatitei atopice în România este de aproape 10%

de Adrian Stoica    |    12 Sep 2024   •   11:45
Studiu SRD: Prevalența dermatitei atopice în România este de aproape 10%

Numărul românilor cu dermatită atopică este în creştere din cauza poluării excesive şi a alimentaţiei tot mai conservate, iar prevalenţa acestei maladii în România este de aproape 10%, potrivit unui studiu al Societăţii Române de Dermatologie (SRD).

Dermatita atopică este o boală inflamatorie cronică a pielii, caracterizată prin prurit intens, erupţii cutanate roşii, uscate şi crăpate.

”Dermatita atopică distruge în special funcția de barieră a pielii asupra factorilor externi, provocând anumite fisuri și generând totodată prurit, acea senzație puternică de mâncărime care afectează grav calitatea vieții , reducând drastic activitatea cotidiană a pacienților , fapt ce ridică o reală problemă de sănătate publică prin impactul psihosocial și financiar, afectarea emoțională putând să conducă uneori la anxietate și chiar la depresie”, a atras atenţia preşedintele acestui for profesional, prof. univ. dr. Călin Giurcăneanu, președintele SRD, în cadrul unei conferințe de presă organizată cu prilejul Zilei Mondiale a Dermatitei Atopice.

La rândul său, dr. Alin Nicolescu, secretar general al SRD, a semnalat că dermatita atopică este "o afecţiune extrem de grea" pentru pacienţi, care ridică foarte multe probleme legate de sănătate şi integrare socială. „Multă vreme a fost şi s-ar putea încă să fie desconsiderată, a fost tratată ca o simplă eczemă, a fost tratată ca alergie sau ca mai ştiu eu ce altceva, nefiind aşa ceva şi o afecţiune pentru care s-au dezvoltat (...) numeroase terapii avansate", a adăugat Alin Nicolescu.

"Poluarea excesivă face să crească numărul pacienţilor cu dermatită atopică, alimentaţia, care a devenit tot mai conservată (...), factorul infecţios este foarte important, stafilococul auriu fiind unul dintre elementele care sunt luate în discuţie (...). Aproape unul din zece români are tendinţa de a face dermatită atopică, copii au mai mult, cam 20%", spune prof. univ. dr. Călin Giurcăneanu, președintele SRD.

”Dacă reușim să tratăm din timp această afecțiune putem preveni riscul apariției altor boli, cu precădere astmul bronșic sau rinita alergică, iar în contextul în care debutul dermatitei atopice se manifestă cel mai frecvent în primele luni de viață, putem spune că începând din anul 2022, prin apariția tratamentelor inovative pentru grupe de vârstă mici și foarte mici, drumul spre vindecare a acestei boli poate fi unul al reușitei, dar condiționat întotdeauna de prezența din timp la medicul dermatolog”, explică dr. Alin Nicolescu, secretar general al SRD.

Date Relevante: Prevalență și Incidență

Prevalență: Dermatita atopică (DA) afectează aproximativ 15-20% dintre copii și 1-3% dintre adulți la nivel global. În România, estimările indică o prevalență de aproximativ 10% dintre copii și 2% dintre adulți .

Incidență: DA începe adesea în copilărie, dar poate apărea la orice vârstă. Aproximativ 60% dintre pacienții cu DA moderată până la severă nu reușesc să controleze eficient afecțiunea

×
Subiecte în articol: dermatita atopică sanatate