x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Suflete - Evacuarea unui inger

Suflete - Evacuarea unui inger

de Florin Condurateanu    |    18 Feb 2006   •   00:00
SA NU-I FIE DE DEOCHI DE VIATA!
Un copilas s-a nascut cu o cumplita stampila pe soarta lui viitoare. O boala rara, hada si necrutatoare impiedica creierul sa lanseze comenzi catre nervii periferici si, ca ticalosia bolii sa mearga pana la prasele, nici muschii nu ar fi putut receptiona semnalele sistemului nervos central.
Pe scurt, muschii copilului erau de mamaliga, iar poruncile de la creier se stingeau inainte de a se naste. Parintii in disperare au umblat cu micutul prin multe spitale, si peste tot medicii au ridicat neputinciosi din umeri, dar au mai lasat intredeschisa o portita.
Sa vedem ce zice marele profesor Pesamosca. La fel, cunostintele au spus aceleasi vorbe, fiindca poporul stia ca instanta suprema in chirurgia pediatrica este profesorul Alexandru Pesamosca. Profesorul Pesamosca, acela care in nenumarate cazuri a declarat recurs extraordinar impotriva unor boli groaznice si adesea a schimbat sentinta. Bisturiul lui a rescris o alta anatomie, reparand anatomia stramba cu care se nascusera sau pe care o capatasera in urma unor accidente. Zeci de mii de copii au fost operati de marele Pesamosca.
Pentru a fi aproape de sala de operatie, locuia intr-o camaruta din spital, la 20 de metri de operatie. O chilie cu vrafuri de tratate de medicina asezate si pe jos, unde se odihnea cate o jumatate de ora intre operatiile de dimineata si operatiile de dupa-amiaza. Am vrut sa realizez un reportaj candva despre o minune facuta de bisturiul profesorului Pesamosca.
Abia iesise dintr-o lunga si dificila interventie si mi-a zis: "Uita-te la caseta asta pana atipesc cateva minute". Caseta continea o bijuterie de interventie chirurgicala. O fetita se nascuse fara sfincterele de la anus si de la aparatul genital. In absenta acestor "supape" facea treaba-mare si treaba-mica pe ea tot timpul. Ce artificiu extraordinar a facut Pesamosca? A scos din muschiul pulpei piciorului (cel mai activ muschi care lucreaza mai tot timpul) doua fascicule musculare, le-a facut cate un nod si le-a plantat in dreptul anusului si uretrei, aceste innodari musculare indeplinind rolul de sfincter anal si genital. Fetita a putut sa-si controleze scaunul si urinatul. A inceput sa mearga la scoala, si astazi este un om normal, casatorita si cu copii. "Imi trimite felicitari de Anul Nou si de Sfantul Alexandru", spune prof. Pesamosca dupa ce se odihnise 20 de minute.
Copii uratiti de malformatii au fost operati de prof. Pesamosca. "Imi amintesc ca un copil mergea in patru labe, se tara ca un paianjen, muschii bolnavi nu-i permiteau sa stea in pozitie bipeda. Am reparat muschii si nervii vreo opt ore si el a putut merge in doua picioare. Mi-a venit sa urlu de ciuda cand cineva mi-a spus ca, desi isi recapatase pozitia omeneasca, el cersea in continuare la metrou, simuland acum mersul in patru labe de care-l scapasem."
Pe peretii clinicii de chirurgie de la Spitalul de Pediatrie "Marie Qurie - Budimex" sunt figurile remodelate de bisturiul profesorului, copiii scapand de buza de iepure, maxilare descentrate, ochi asezati aiurea in axa nasului si alte monstruozitati. Profesorul isi aminteste ca acum o vreme un student de-al lui i-a cerut o carte de chirurgie. A studiat dupa ea si i-a adus-o inapoi. Profesorul Pesamosca a gasit intre paginile cartii de medicina un vechi bilet de externare din spital bilet ingalbenit de vreme. Purta semnatura lui si numele unui copil care pleca cu buza de iepure desfiintata si cu un chip normal. Profesorul il salvase de uratenie. Si-a dat seama ca pe biletul de externare era scris numele studentului de acum care imprumutase cartea si care acum era un tanar frumos si ambitios in deprinderea profesiei de chirurg. Ei bine, copilul cu grava boala de sistem nervos si de muschi, de care aminteam la inceputul acestui articol n-a putut fi consultat de marele prof. Alexandru Pesamosca. Ministrul Sanatatii i-a trimis o hartie prin care i se anunta incheierea contractului de prestari servicii medicale si i se interzicea in actul oficial sa mai consulte si sa mai opereze in spital. Actul de la Cabinetul ministrului Sanatatii, Eugen Nicolaescu, se incheia cu somatia ca prof. Pesamosca sa elibereze urgent camaruta de pe etajul Chirurgiei, unde locuia de ani lungi. Singura culpa a prof. Pesamosca era ca trecuse de 70 de ani. Halal reforma a sanatatii!

×
Subiecte în articol: pagina de suflete pesamosca