x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Superofertă la Sănătate: 1 plătește, 2 se tratează

Superofertă la Sănătate: 1 plătește, 2 se tratează

de Monica Cosac    |    17 Sep 2015   •   17:21
Superofertă la Sănătate: 1 plătește, 2 se tratează
Sursa foto: Adrian Manolache

„O furnică duce-n spate / Un grăunte jumătate...”, sună o poezie din copilărie şi cam la fel sunt şi românii care contribuie lună de lună la Fondul de sănătate.

Fiecare mai duce în spate încă o persoană care beneficiază de servicii medicale în sistemul public fără a plăti vreun leu. Paradoxal, anul trecut, statul a ieşit pe plus: deşi numărul contributorilor a scăzut faţă de 2013, Fiscul a adunat cu 1,5 milioane de lei mai mult din CASS.

Numărul celor care plătesc asigurările sociale de sănătate fluctuează permanent în funcţie de condiţiile sociale, economice şi demografice, dar şi de schimbările survenite în legislaţie. Situaţia din România este cel puţin absurdă, căci cifra beneficiarilor este dublă faţă de cea a contributorilor.


Între cele peste 17 milioane de persoane care beneficiază de servicii medicale decontate de stat, se numără şi categorii care nu cotizează, printre care aproape 4 milioane de copii, câţi mai are în prezent România, dar şi câteva zeci de mii de tineri care intră în şomaj imediat după ce termină liceul sau facultatea. Pe lângă ajutorul finan­ciar de la stat pentru jumătate de an, perioadă în care au acces şi la consiliere şi formare profesională, aceştia au dreptul şi la asistenţă medicală. De asemenea, sunt scutiți de la plată pensionarii cu venituri de până în 740 de lei, precum şi câteva milioane de asistaţi sociali.

„Persoanele care primesc ajutor de şomaj sau asistenţă socială nu plătesc contribuţia de asigurări de sănătate (achitată de institu­ţiile care acordă ajutorul de şomaj/asistenţa socială), iar minorii sunt asiguraţi fără plată, conform legii”, au explicat, pentru Jurnalul Naţional, reprezentanţii CNAS.

Numărul asigura­ţilor este mai mic însă, faţă de anul anterior, când erau înregistrate peste 18 milioane de persoane care aveau dreptul la pachetul de servicii de baza. La fel şi contributorii. La finalul anului 2013, existau peste 8,6 milioane de persoane plătitoare de CASS. Chiar şi aşa, „în anul 2014, contribuţiile asiguraţilor la Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănă­tate (FNUASS) au totalizat 9,22 miliarde de lei, faţă de anul 2013, când au fost de 7,77 miliarde de lei”, potrivit CNAS, aceste sume fiind colectate de ANAF.

Categorii exceptate de la CASS


În Codul Fiscal sunt menți­onate explicit categoriile de persoane fizice exceptate de la plata contribuției: copiii până la vârsta de 18 ani, tinerii între 18 şi 26 de ani, dacă au fost elevi, ucenici sau studenţi, dar nu mai studiilor; tinerii cu vârsta de până la 26 de ani care provin din sistemul de protecţie a copilului; soţul, soţia şi părinţii fără venituri proprii, aflaţi în întreţinerea unei persoane asigurate; persoanele persemult de 3 luni de la terminarea cutate politic de fostul regim comunist; magistrații înlătu­rați din justiție pentru consi­derente politice, în timpul regimului comunist; vete­ranii și văduvele veteranilor de război; persoanele care au efectuat stagiul militar în cadrul Direcţiei Generale a Serviciului Muncii în peri­oada 1950–1961 (potrivit Legii 309/2002); luptătorii răniți în revoluția din Decembrie 1989; persoanele cu handicap; bolnavii cu afecţiuni incluse în programele naţionale de sănătate stabilite de Ministerul Sănătăţii; femeile însărci­nate şi lăuzele. Chiar şi persoanele din categoriile menţi­onate datorează contribuţia începând cu data de 1 a lunii următoare celei în care nu mai îndeplinesc condiţiile de exceptare de la plată. ­

Un milion de oameni, trataţi doar la Urgenţă

Există, totuşi, şi un număr semnificativ de români neasiguraţi, care au dreptul doar la asistenţă medi­cală de urgenţă. Dacă se îmbolnăvesc, scot bani din buzunar. În privinţa acestei categorii autorităţile pot face doar estimări, fără a cunoaşte cu exactitate câte persoane neasigurate se mai află efectiv în ţară.

×