x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Supla, fara regim sever

Supla, fara regim sever

de Liana Hainarosie    |    17 Ian 2006   •   00:00
METODE DE SLABIT
Specialistii francezi sunt de parere ca pentru a slabi nu trebuie sa ne chinuim prin adoptarea unui regim drastic. Ei sustin ca este suficient sa reducem cantitatea alimentelor si stilul de a manca. Adica vom apela la alimente mai putin grase si dulci si vom manca incet. In felul acesta vom slabi fara riscul sa punem la loc in scurt timp kilogramele pierdute.

Specialistii ne recomanda sa degresam carnea inainte de a o gati, sa renuntam la grasimi cand preparam legumele, sa reducem lipidele. Locul bauturilor dulci si al prajiturilor va fi ocupat de apa plata si fructe. Iar tot ce vom pune in farfurie la cele trei mese principale va fi injumatatit. Dar mai ales vom injumatati cantitatea de zahar din "dulciurile" preparate in casa, din cafea, din ceai etc. Si ne vom obisnui ca la desert sa mancam fructe in locul dulciurilor din comert.

M-am saturat

Cand ne este foame si ne asezam la masa, ceea ce mancam creeaza imediat o senzatie de placere. Aceasta senzatie este inregistrata de receptorii care se gasesc pe limba. Ei trimit informatia la creier, care, la randul lui, o inregistreaza si o stocheaza. In felul acesta, creierul contabilizeaza cantitatea de calorii consumate. Cand estimeaza ca nivelul de calorii de care organismul are nevoie va fi atins, creierul trimite semnale de satietate, care ne fac sa ne oprim brusc din mancat. Cand mancam repede, nu-i acordam creierului timp sa inregistreze informatiile care sa conduca la instalarea satietatii si atunci mancam mai mult decat avem nevoie. Ceea ce duce la ingrasare. De asemenea, daca ne ridicam de la masa fara sa fim satui, avem tendinta sa rontaim tot timpul zilei cate ceva.

Sfaturi

In timp ce mancam este indicat sa ne concentram doar asupra acestei activitati. Asta inseamna ca vom renunta la televizor sau sa dezbatem probleme importante cu membrii familiei. Alimentele vor fi inghitite numai dupa ce au fost bine mestecate. De asemenea, alimentele moi trebuie combinate cu cele tari. Portiile trebuie sa fie mici si variate. Indiferent de cantitatea de alimente, nu vom manca in picioare sau mergand. Este foarte important sa respectam cele trei mese zilnice, iar daca ni se face foame intre acestea, este indicat sa consumam alimente usoare: fructe, lactate, lichide (apa, ceai, sucuri naturale neindulcite).
×