x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Te mananca pielea? Mergi la medic!

Te mananca pielea? Mergi la medic!

00 0000   •   00:00

Neplacuta, disgratioasa, uneori contagioasa, mancarimea pielii este un simptom frecvent al bolilor dermatologice si nu numai. De la alergii, eczeme, psoriazis, herpes pana la boli hepatice sau chiar HIV toate au in comun senzatia de mancarime.  

Pruritul, cum numesc medicii mancarimea pielii, este acea senzatie care ne face sa ne scarpinam. Pruritul este determinat de acelasi impuls nervos ca si durerea, diferenta e ca le simtim altfel. Oricum, atat durerea, cat si mancarimea sunt subiective si nu toti oamenii le percep la fel.  

Conferentiar doctor Olga Simionescu, medic primar dermatolog la Spitalul Colentina, precizeaza care sunt cele mai frecvente boli semnalate de senzatia de mancarime a pielii.
Dermatita atopica (eczemele) se caracterizeaza prin mancarimi frecvente mai ales noaptea, ceea ce determina insomnie.

CONTROL. Cand pruritul este persistent, extins, cand prin scarpinare au aparut leziuni pe piele, care se pot infecta, pacientul trebuie sa se prezinte la medic, recomanda conferentiar doctor Olga Simionescu. Dermatologul este singurul in masura sa stabileasca din multitudinea de cauze ce anume a provocat mancarimea si sa prescrie tratamentul adecvat.

Urticaria cronica apare in cadrul afectiunilor alergice ca reactie a organismului la contactul cu un factor alergen (polen, praf, alimente, medicamente, par de animale, intepaturi de insecte etc.). In cazul psoriazisului, mancarimile sunt insotite de pete rosii si descuamarea pielii in zonele respective.
Bolile cauzate de paraziti precum scabia (raie), pediculoza (paduchi) se manifesta prin prurit localizat. Pruritul generalizat apare in unele boli de sistem precum afectiunile hepatice, renale, biliare, infectia cu HIV, dar si in boli psihice.  

VARSTNICI. 30% dintre persoanele in varsta sufera de mancarimi ale pielii. Acestea semnaleaza de multe ori o boala sistemica sau o reactie adversa la unele medicamente. Din cauza uscarii stratului cornos al pielii si a scaderii nivelului de ceramide (lipide), pielea varstnicului este rugoasa (aspra), microfisurata, uscata si lipsita de stralucire.

×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul