x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Terapia cu aer proaspăt

Terapia cu aer proaspăt

de Steluta Indrei    |    14 Oct 2008   •   00:00

Ozon înseamnă "aer proaspăt" în limba greacă. Şi nu întâmplător i s-a dat această denumire la mijlocul secolului al XIX-lea, când a fost descoperit. La început, acest gaz incolor era folosit pentru purificarea apei, ozonul având proprietatea de a omorî aproape instantaneu microbii.



Ozon înseamnă "aer proaspăt" în limba greacă. Şi nu întâmplător i s-a dat această denumire la mijlocul secolului al XIX-lea, când a fost descoperit. La început, acest gaz incolor era folosit pentru purificarea apei, ozonul având proprietatea de a omorî aproape instantaneu microbii. Cu timpul, este obţinut ozonul medical, un amestec de ozon şi oxigen pur, utilizat în tratamentul infecţiilor, reumatismului şi chiar al cancerului. Recent, terapia cu ozon sau ozonoterapia a început să fie utilizată şi în dermato-cosmetică pentru reducerea ridurilor şi topirea celulitei. Despre această metodă naturală de încetinire a îmbătrânirii celulelor pielii ne-a oferit informaţii asistent universitar doctor Alina Muşetescu, medic primar dermatolog la Spitalul Clinic "Scarlat Longhin".

"Repară" pielea din interior

Pornind de la ideea că la originea îmbătrânirii pielii se află oxigenarea insuficientă la nivel celular, tratamentul bazat pe amestecul de oxigen şi ozon "repară" pielea din interior. Există trei modalităţi de aplicare a ozonoterapiei în dermato-cosmetică. Pentru reducerea ridurilor sunt indicate injecţiile subcutanate cu un amestec de oxigen şi ozon. Astfel se obţine creşterea elasticităţii pielii prin oxigenarea mai bună a ţesuturilor şi stimularea secreţiei de colagen. În scopul reducerii celulitei se aplică băile cu ozon. Pot fi băi uscate, care presupun introducerea corpului într-un costum etanş în care se insuflă apoi oxigen amestecat cu ozon, sau băi umede, introducerea corpului într-o cadă cu apă în care este insuflat amestecul gazos. Aceste băi activează circulaţia sângelui, îmbunătăţesc oxigenarea ţesuturilor şi stimulează drenajul limfatic. Băile cu ozon dau rezultate excelente în cazul infecţiilor pielii şi al onicomicozelor.

Pentru topirea ţesutului adipos şi a formaţiunilor nodulare pe care le au unele persoane cu celulită, medicii recomandă injecţiile locale cu ozon şi autohemoterapia. Această metodă presupune ozonizarea unei cantităţi de 250 ml de sânge recoltată de la pacient şi apoi introducerea ei pe cale intravenoasă. Odată ajuns în circulaţia sangvină, ozonul stimulează procesul de detoxifiere prin care sunt topite şi eliminate depozitele de grăsime.

PRECAUŢII. Dr Alina Muşetescu susţine că terapia cu ozon are efecte secundare minime atât timp cât este aplicată respectând cu stricteţe protocoalele terapeutice recunoscute la nivel european. Înainte de aplicare, ozonul trebuie testat pe o mică porţiune de piele, pentru că unele persoane pot dezvolta reacţii alergice (urticarie de ozon). Totodată, pacienţii trataţi cu ozon pe cale intravenoasă pot prezenta simptome specifice procesului de detoxifiere (greaţă, slăbiciune generală, senzaţie de oboseală).

×
Subiecte în articol: ozon recomandări