x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Terra, o planeta de longevivi

Terra, o planeta de longevivi

de Steluta Indrei    |    14 Feb 2006   •   00:00
STIINTA
Intr-un interviu acordat cotidianului francez Le Monde, profesorul Jean-Claude Ameisen, specialist in imunologie la Universitatea Paris-VII si la Spitalul Bichat, explica de ce oamenii sunt din ce in ce mai longevivi. "Pana la mijlocul secolului al XX-lea, cresterea duratei medii de viata era legata de reducerea mortalitatii infantile. Dupa anii 1950 s-a inregistrat cresterea sperantei de viata la adulti. Bineinteles ca exista o limita, dar studiile actuale facute pe animale arata ca nici pe departe nu am ajuns la ea. Am aflat ca este posibil sa marim, in mod experimental, speranta de viata cu 30% la numeroase specii. La om asta ar insemna o trecere de la 80 la 125 de ani, durata medie de viata, iar in ceea ce priveste longevitatea maxima, de la 122 de ani (cea mai lunga perioada de viata din lume) la 160 de ani."

Speranta de viata

Cum au reusit cercetatorii sa prelungeasca viata animalelor studiate? Diminuand cantitatea zilnica de hrana, adica aportul caloric. Acest lucru nu este insa o noutate, numai ca informatiile nu au fost exploatate. Se stie inca din 1930 ca reducand cu 30%-40% regimul alimentar al unui soarece, evident fara a-i provoca o malnutritie, i se prelungeste durata de viata cu 30%-50%. O data cu progresul geneticii, incepand din anii ’90, cercetatorii s-au interesat din ce in ce mai mult de stiinta imbatranirii. Ei au demonstrat ca soarecii, musculitele drosofila si alte vietati traiesc mai mult daca li se modifica alimentatia, comportamentul sau anumite gene. Cercetatorii sunt convinsi ca, in 2025, speranta de viata a locuitorilor planetei va fi superioara celei de astazi. In lume vor exista mai multi centenari decat in prezent, iar in plus vor avea o stare de sanatate mai buna decat cei din zilele noastre. In momentul de fata, in lume, durata medie de viata este de 62,7 ani pentru barbati si 66 de ani pentru femei, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS).

EVOLUTIE. OMS raporteaza ca, in 2000, existau 602 milioane de persoane peste 60 de ani, iar in 2050 numarul acestora va ajunge la 2 miliarde. Varstnicii vor reprezenta atunci 22% din populatia mondiala, comparativ cu 10% cat reprezinta in prezent.

MENOPAUZA LA 65 DE ANI. Cercetatorii studiaza diverse posibilitati, astfel incat imbatranirea sa fie mult intarziata. Rezultatul: oamenii ar ramane mai mult timp tineri si fertili. Astfel, menopauza ar putea surveni la 65 de ani si bolile batranetii - de-abia la 100 de ani...

×
Subiecte în articol: viata