"Exista studii care arata ca doi din trei romani mor prin boli cardiovasculare, ca unul din trei romani sufera de hipertensiune arteriala, iar accidentul vascular cerebral reprezinta o afectiune frecventa. A controla riscul cardiovascular inseamna sa poti prelungi speranta de viata cu cel putin zece ani", explica Prof. Dr. Dan Gaita, presedintele Fundatiei Romane a Inimii.
Campania SOS CARDIO a luat nastere dintr-o ingrijorare justificata. Potrivit statisticilor, in 2020, boala cardiovasculara va deveni "ucigasul numarul unu" la nivel mondial, depasind bolile infectioase, insa, la mai putin de un an de la lansarea campaniei, peste 10% din populatia informata despre factorii de risc a actionat, completand, pentru inceput, "Testul Cartonaselor".
Acest test a trimis la doctor zeci de mii de oameni. Este un test simplu, care poate fi facut pe site-ul soscardio.ro, astfel incat oricine sa-si poata evalua riscul de a se imbolnavi de boala cardiovasculara in urmatorii ani.
Fundatia Romana a Inimii a anuntat, marti, 13 martie, primele rezultate ale acestei campanii de educatie a populatiei pentru preventia bolilor cardiovasculare in Romania.
Cum functioneaza "Testul Cartonaselor"? Au fost create zece cartonase, fiecare dintre ele reprezentand un factor de risc.
Raspunzand online la zece intrebari simple, oricine si-a putut evalua riscul cardiovascular: un total de 63.538 de persoane si-au facut online Testul Cartonaselor, iar rezultatele arata ca factorii de risc cei mai intalniti sunt fumatul, stresul si hipertensiunea.
Testul Cartonaselor a fost completat de 33.560 de barbati si 29.978 de femei. In Bucuresti, 14.004 de persoane au parcurs testul, iar in tara 49.534. O treime din cei care au completat testul sunt fumatori, procentul fiind usor mai mare la barbati.
Conform rezultatelor, stresul este prezent la 80% dintre respondenti, hipertensiunea la 50%, iar obezitatea caracterizeaza 30% dintre cei care au completat Testul Cartonaselor.
"Romania ocupa unul dintre ultimele locuri in Europa in ceea ce priveste speranta de viata, romanii traind cu zece ani mai putin decat cetatenii altor tari din cauza bolilor cardiovasculare. De obicei, doctorii dau doar ani vietii, noi va ajutam sa dati si viata anilor", mai spune prof. dr. Dan Gaita.
Cu alte cuvinte, cu cat adunam mai multi factori de risc cardiovascular, riscul cardiovascular global este mai mare. Acesta se calculeaza prin multiplicarea riscurilor aduse de fiecare factor de risc si nu este simpla suma a acestora.
De aceea, evaluarea periodica a riscului cardiovascular global este importanta pentru sanatatea cardiovasculara.
Specialistii mai arata ca barbatii sunt mai predispusi la boli cardiovasculare dupa varsta de 45 de ani, iar femeile dupa instalarea menopauzei, adica in jurul varstei de 55 de ani.
"Aplicarea masurilor de preventie va avea cel mai mare impact in scaderea mortalitatii cardiovasculare, cu costuri foarte scazute pentru societate. Preventia cardiovasculara trebuie facuta la toate varstele", a explicat si prof. dr. Dragos Vinereanu, Presedintele Comisiei de Cardiologie a Ministerului Sanatatii, si Secretar al Fundatiei Romane a Inimii.
Campania SOS CARDIO a insemnat si o provocare pentru jurnalisti: concursul Scrie din Inima, care a fost conceput pentru a stimula creatia jurnalistica, iar subiectul a fost informarea populatiei asupra factorilor de risc cardiovascular si asupra metodelor de reducere a riscului, cu focus pe Testul Cartonaselor. Din cei 41 de jurnalisti inscrisi in concurs, 12 au castigat marele premiu, constand intr-un i-Pad.