x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Știați? SMS-urile pot modifica creierul prin frecvenţa de utilizare a smartphone-ului la expedierea de mesaje

Știați? SMS-urile pot modifica creierul prin frecvenţa de utilizare a smartphone-ului la expedierea de mesaje

25 Ian 2015   •   17:54
Știați? SMS-urile pot modifica creierul prin frecvenţa de utilizare a smartphone-ului la expedierea de mesaje

Folosirea repetată a degetelor pentru a scrie SMS-uri provoacă unele modificări la nivelul creierului comparabile până la un punct cu cele induse de învăţarea şi exersarea la un instrument muzical, în special vioară. Aceasta este concluzia unui studiu publicat în revista Current Biology. Cercetătorii ştiu încă de la sfârşitul secolului al XIX-lea că fiecărei părţi a corpului nostru îi corespunde o zonă cerebrală specifică a cortexului motor care controlează mişcarea. 

Suprafaţa acestei zone cerebrale depinde în mod direct de frecvenţa şi de utilizarea părţii respective a corpului uman. În acest sens, o echipă de specialişti  de la Universitatea din Zurich (Elveţia) şi de la Universitatea din Fribourg au fost interesaţi să afle dacă această “hartă a motricităţii” este modificată prin folosirea intensivă a degetelor pentru a scrie SMS-uri prin smartphon. Pentru aceasta, au fost analizate şi comparate electroencefalogramele (EFG) unor persoane care dialoghează în scris prin smartphon cu EFG altor persoane care folosesc telefoanele din vechea generaţie, cu taste. 62 de electrozi au fost plasaţi pe capul persoanelor invitate “se se joace” cu degetele pentru a transmite mesaje.

Rezultatul: cu cât un smartphon a fost folosit mai intens cu zece zile înainte de efectuarea EFG, cu atât reprezentarea corticală a degetului va fi mai intensă şi diferită comparativ cu cea a utilizatorului telefonului tradiţional. Comparaţia cu violoniştii are, totuşi, o limită, deoarece nu există nici o legătură între intensitatea activităţii cerebrale corespunzătoare degetului şi timpul cât el este folosit pentru scrierea mesajului. Şi aceasta deoarece pentru  că a scrie cu degetele, corect un mesaj scurt cere cu mult mai puţin timp de învăţare comparativ cu timpul necesar deprinderii artei de a cânta la un instrument.


×
Subiecte în articol: sms-uri creier frecventa