Epidemia mondială de tutun ucide în fiecare an aproximativ şase milioane de persoane, dintre care peste 600.000 sunt nefumătoare, victime ale tabagismului pasiv, avertizează Organizaţia Mondială a Sănătăţii, într-un amplu comunicat consacrat Zilei mondiale fără tutun (31 mai). Şi dacă nu se iau măsuri drastice, de urgenţă, această epidemie va provoca peste opt milioane de decese anual în perspectiva anilor 2030, dintre care mai mult de 80% vor fi înregistrate în ţările cu PIB modest şi mediu. La ora actuală, la nivel mondial, tabagismul ucide un adult din şase şi, culmea este principala cauză de deces pe care omul o poate evita. Studiile arată că puţine persoane cunosc riscurile specifice tabagismului asupra sănătăţii. Astfel, o anchetă efectuată în China în 2009 scoate în evidenţă că în această ţară doar aproximativ 30% dintre fumători ştiu că tutunul cauzează cardiopatii coronariene şi accidente vasculare cerebrale. Majoritatea fumătorilor care cunosc consecinţele tabagismului îşi doresc să se lase de fumat.
În România, prevalenţa fumatului în 2011, din datele Global Adult Tobacco Survey (GATS), studiu coordonat de Ministerul Sănătăţii, este, la adult, de 26,7%.
Doctorul Magdalena Ciobanu, coordonatorul Programului Naţional Stop Fumat şi expert pentru controlul tutunului la OMS, ne avertizează că fumatul constituie cauza a 90% din decesele prin cancer pulmonar, a 75% din decesele prin bronşită şi emfizemu şi a aproximativ 25% din decesele prin boli cardiovasculare. “Statistic, cancerul reprezintă atât în lume cât şi în ţara noastră a doua cauză de deces dupa bolile cardiovasculare. Riscul de cancer la fumătorii activi dovediţi biochimic a fost de 7,8 ori mai mare faţă de nefumători şi este la fel de mare la bărbaţi ca şi la femei. Cancerul pulmonar este cel mai frecvent neoplasm cauzat de fumat, constituind prima cauză de mortalitate prin cancer în lume (17% din neoplasmele la barbaţi şi 12% la femei)” , subliniază dr. Magdalena Ciobanu.
În acest an, Ziua Mondială fără tutun are ca scop interzicerea publicităţii, promovării şi sponsorizării produselor din tutun. Aceste măsuri sunt orientate în special în direcţia protejării generaţiilor actuale dar şi viitoare de consecinţele dezastruoase ale tabagismului asupra sănătăţii şi, de asemenea, de flagelul pe care tabagismul îl reprezintă pentru societate, mediu şi economice, precum şi de expunerea la tabagismul pasiv.
Campania anti-tabac din acest an are ca obiectiv principal încurajarea ţărilor de a aplica articolul 13 al Convenţiei-cadru şi directivele referitoare la interzicerea la nivel global a publicităţii tutunului, promovării şi sponsorizării cu scopul de a determina ca un număr cât mai mare de persoane să renunţe sau să nu cadă în capacana acestui viciu.
Tutunul ucide jumătate dintre cei care fumează
*Epidemia de tabagism ucide aproximativ 6 milioane de persoane anual. Peste 5 milioane dintre acestea fumează sau au fumat şi peste 600.000 sunt nefumători, expuşi fumatului pasiv
* În absenţa măsurilor de urgenţă, numărul anual al deceselor provocate de tutun ar putea fi de peste 8 milioane de acum până în 2030
* Peste 80% din miliardul de fumători la nivel global trăiesc în ţări cu venituri mici şi medii
Chiar dacă în unele dintre aceste ţări tabagismul pierde teren, totuşi la nivel global consumul total de produse din tutun este în creştere.