x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Ţigările electronice, risc mare de cancer

Ţigările electronice, risc mare de cancer

de Magda Marincovici    |    22 Ian 2015   •   20:42
Ţigările electronice, risc mare de cancer

Ţigara electronică ar putea fi mai periculoasă de 5 până la 15 ori faţă de ţigara tradiţională în privinţa riscului de cancer. Încălzită la maximum şi aspirând profund în piept, vaporii ce conţin nicotină din ţigările electronice pot să formeze formaldehidă, substanţă care este de 5 până la 15 ori mai cancerigenă comparativ cu tutunul, potrivit cercetătorilor americani. “Noi am constatat că formaldehida poate să formeze în timpul procesului de vaporizare a ţigării electronice, explică specialiştii de la Universitatea de Stat Portland într-un studiu publicat în ultimul număr (22 ianuarie) al New England Journal of Medicine.

În acest studiu s-a folosit un dispozitiv de “inhalare” a vaporilor din ţigările electronice cu voltaj mic şi mare, pentru a determina modul cum formaldehia, factor cancerigen cunoscut, se formează plecând de la un lichid ce conţine nicotină, agenţi chimici de aromă, propilenglicol şi glicerină. Cercetătorii au avut surpriza să nu găsească formaldehidă, când voltajul e mic (3,3 volţi), încălzind normal lichidul ce se găseşte în rezervorul ţigaretelor electronice. Aceste ţigarete sunt dotate cu o rezistenţă alimentată de o baterie electrică.

Dar când lichidul este supraîncălzit (peste 5 volţi), nivelul formaldehidei este foarte ridicat. Astfel, vaporizatorul care inhalează în mod obişnuit echivalentul a trei mililitri din acest lichid fierbinte, absoarbe aproape 14 miligrame de formaldehidă. Şi iată o comparaţie. O persoană care fumează un pachet de ţigări zilnic inhalează aproape 3 miligrame din această substanţă cancerigenă. Or, pe termen lung, inhalarea a 14 miligrame din această substanţă nocivă, zilnic, poate mări cu 5 până la 15 ori a riscul de cancer. Trebuie precizat, însă, că sunt şi specialişti care, în continuare, susţin că varianta electronică a ţigării este mai puţin nocivă ca sora ei tradiţională.

×