Toate speciile care viețuiesc pe Pământ au evoluat, suferind modificări și transformări de-a lungul unor procese care au durat milioane de ani.
Lucrurile nu mai stau deloc așa, de când rata de conversie a unei investiții în profit ocupă prim-planul oricărei activități economice, chiar și în cazul creșterii animalelor.
Un studiu al Universității din Alberta, Canada, publicat în Poultry Science, și-a propus să compare proprietățile a trei rase de pui, alese din perioade reprezentative în ultimii 50 de ani.
Parametrii care au fost măsurați în cadrul experimentului au fost cantitatea de hrană consumată și greutatea la care puii au ajuns, permițându-le cercetătorilor să determine doar diferențele genetice dintre cele trei rase, neinfluențate de calitatea hranei sau a folosirii antibioticelor.
Concluziile studiului au relevat faptul că puii a căror carne o găsim în farfurii în zilele noastre sunt mult mai mari și de trei ori mai eficienți în transformarea hranei în greutate. De la rasa din 1957, când puiul, care la sfâșitul cântărea 905g, a crescut mai ceva ca Făt-Frumos, seamănul său sărind de 4 kilograme.
Puii din zilele noastre au și mai multe probleme de sănătate, în ceea ce privește afecțiunile sistemului osos, cardiace și ale sistemului imunitar, efecte secundare ale ingineriei genetice, a dietei diferite și a surplusului de greutate.
În fine, singurul element pozitiv, derivat din modificările genetice la care au fost supuse rasele de pui este că a ajuns pe masa mai multor oameni, prețul kilogramului de carne de pui scăzând continuu de-a lungul celor 50 de ani.
Citește pe Antena3.ro