x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Tinerii, mai expuşi melanomului

Tinerii, mai expuşi melanomului

de Magda Marincovici    |    24 Apr 2013   •   18:56
Tinerii, mai expuşi melanomului
Sursa foto: alexluengo/Getty Images/iStockphoto

Tinerii sunt într-un mod alarmant afectaţi de melanomul malign (MM), una dintre cele mai severe forme de cancer al pielii.  Prof. dr Rodica Cosgarea, preşedintele Societăţii Române de Dermato-oncologie, spune că MM este o problemă deosebită de gravă, stringentă, deoarece incidenţa şi mortalitatea prin MM sunt în creştere. Prof. dr. Cosgarea atrage atenţia că, în ultimii 25 de ani, s-a dublat incidenţa MM şi în următorii 10-15 ani ne vom confrunta cu o nouă dublare.

România se află printre ţările cu incidenţă scăzută în Europa, cu o rată de 4,5 la 100.000 de persoane. Rata incidenţei în Europa este de 11,1, cea mai mare rată având Elveţia (25,8 cazuri la 100.000 de persoane).
În ţara noastră, morbiditatea prin MM este spre limita inferioară la nivel european. Aproape o treime dintre cei diagnosticaţi mor anual: 364 de decese în 2012.

“Dar această morbiditate este nereală, deoarece în ţara noastră este o raportare sub nivelul real”, averizează prof. dr. Cosgarea. MM este, aşadar, responsabil de numai 4% din totalul cancerelor de piele, dar provoacă 80% dintre decesele provocate de cancerul cutanat. Dacă este descoperit precoce şi tratat corect, MM poate fi vindecat în 98% dintre cazuri. “Prognosticul este însă extrem de rezervat pentru MM nerezecabil din stadiul III şi stadiul IV”, explică dr. Dan Jinga, şeful Departamentului de Oncologie de la Spitalul Universitar Bucureşti. 

Melanoamele sunt tumori dezvoltate din celule care generează pigment. La un moment dat aceste celule pierd această funcţie normală, dobândesc proprietatea de înmulţire anormală şi metastazează foarte repede oriunde în organism.

Din păcate, la noi persistă convingerea că aluniţele, negii nu trebuie atinşi, cu atât mai puţin intervenit chirurgical. Dar trebuie reţinut că aproximativ 50% dintre melanoame apar pe leziuni preexistente, respectiv pe negi şi aluniţe, care şi-au modificat dimensiunile, culoarea, forma. Cauzele sunt multiple. Tinerii ştiu că razele UV îmbătrânesc pielea, dar ignoră că sunt provocatoare de cancer. Că e nevoie de cremă protectoare, dar că aceasta protejează doar 80%, restul pielii fiind expuse riscului de melanom. Că ochelarii de soare de la tarabă reuşesc să focalizeze razele UV şi, în loc să ne apere ochii, îi expun melanomului ocular, extrem de grav.

Campania "Un viitor fără pată!"
Cazuistica adesea dramatică precum şi creşterea incidenţei MM în special la tineri au determinat Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) şi Societatea Studenţilor Medicinişti să lanseze campania “Un viitor fără pată”. “Ne adresăm în special tinerilor, cei mai afectaţi de MM. În perioada mai-iunie, vom organiza acţiuni speciale în toate centrele universitare  cu ajutorul studenţilor de medicină, prin care vom încerca să-i învăţăm pe tineri să recunoască semnele MM şi să meargă la medic", spune  Cezar Irimia, preşedintele FABC. Campania de informare va debuta la simularea concursului de admitere “la medicină”. Aici tinerii participanţi vor avea posibilitatea să-şi investigheze nevii, aluninţele şi să afle de la medicul specialist informaţii care să-i ajute să se protejeze de melanom, spune Laurenţiu Stratan, student la medicină. 

×
Subiecte în articol: melanom