x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Trăim mai mult, dar mai nesănătos. O dietă „uleioasă”, alegerea ideală?

Trăim mai mult, dar mai nesănătos. O dietă „uleioasă”, alegerea ideală?

03 Sep 2015   •   20:12
Trăim mai mult, dar mai nesănătos. O dietă „uleioasă”, alegerea ideală?

Deși speranța de viață în Europa a crescut în ultimele decenii, oamenii trăiesc mai nesănătos și dezvoltă diverse afecțiuni la bătrânețe. Soluția pe care o oferă specialiștii: adoptarea dietei mediteraneene, bogată în grăsimi sănătoase.

Citește și Dieta mediteraneană, recomandată bolnavilor de cancer de prostată

Conform unei cercetări desfășurate în Marea Britanie, speranța de viață a crescut din 1990 până în 2013, astfel: în cazul bărbaților cu 6,2 ani, la peste 79 de ani și în cazul femeilor, cu 4,4 ani, la peste 83 de ani.

Un alt aspect evidențiat în studiu este că doar 4,7 ani din cei 6,2 sunt văzuți ca fiind „sănătoși”, respectiv 3,3 din 4,4 pentru reprezentantele sexului feminin.
Potrivit www.express.co.uk, bolile cu care se confruntă oamenii la batrânețe sunt, cel mai adesea, diabetul, Alzheimer și cancerul de plămâni. Cercetătorii susțin că pentru a preveni aceste probleme de sănătate este necesar ca oamenii să adopte un stil de viață sănătos.

Age UK subliniază, de asemenea, această problemă a obiceiurilor pe care le adoptăm: „majoritatea trăim mai mult, dar prea mulți dintre noi avem o stare proastă de sănătate”.

Specialiștii în nutriție susțin că dieta mediteraneană este „rețeta” pentru o viață mai lungă și mai sănătoasă, în ciuda faptului că încurajează consumul ridicat de grăsimi, precum uleiul de măsline, oleaginoase și pește gras.

Conform celor care promovează aceste principii alimentare, grăsimile sănătoase previn atacurile de cord și atacurile cerebrale. O cercetare pe această temă a relevat că un pumn de nuci consumat zilnic reduce semnificativ riscul de a dezvolta boli cardiovasculare. Mai mult decât atât, autorii încurajează consumul a patru linguri de ulei de măsline pe zi, deși au 500 kcal.

Tot mai mulți medici își exprimă dezacordul față de dietele „low-fat” (care interzic grăsimile) și mult prea restrictive. Pe lângă alimentație, se recomandă să fim activi, să nu fumăm și să nu consumăm alcool în mod excesiv.
 

×