x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Transplant de cornee de la donator viu, la Spitalului Sfântul Spiridon din Iaşi

Transplant de cornee de la donator viu, la Spitalului Sfântul Spiridon din Iaşi

23 Sep 2015   •   17:55
Transplant de cornee de la donator viu, la Spitalului Sfântul Spiridon din Iaşi
Sursa foto: Dragos Stoica/Intact Images

O echipă de medici de la Spitalul Sfântul Spiridon din Iaşi a efectuat marţi un transplant de cornee de la un donator viu, beneficiarul fiind o femeie, mamă a nouă copii.

Prof. univ. dr Diana Cimpoeşu, purtătorul de cuvânt al Spitalului Sfântul Spiridon din Iaşi, a declarat, miercuri, că intervenţia a fost efectuată în clinica de Oftalmologie a unităţii medicale.

"Este vorba despre un transplant de cornee de la donator viu, un pacient care având un ochi nefuncţional postraumatic a fost de acord să doneze corneea de pe ochiul nefuncţional. Beneficiarul (o femeie, mamă a nouă copii - n.r.) este un pacient care are ambii ochi afectaţi cu o boală care a determinat la ochiul primitor ulcer cornean perforat. Intervenţia a fost realizată în cadrul Clinicii de Oftalmologie, cu respectarea tuturor normelor de bioetică şi legislative", a declarat pentru AGERPRES prof. univ. dr Diana Cimpoeşu.

Potrivit acesteia, evoluţia ambilor pacienţi este favorabilă. Cu toate acestea, primitorul va mai rămâne internat în spital deoarece are nevoie de un timp mai îndelungat de recuperare.

Medicii speră ca persoana care a primit corneea să îşi recapete vederea. În Clinica de Oftalmologie au mai fost realizate astfel de intervenţii chirugicale. Astfel de intervenţii sunt rare, deoarece sunt puţini cei care acceptă să îşi doneze corneea de la un ochi nefuncţional celor care au nevoie pentru a îşi recăpăta vederea.

×