Modul de transmitere al virusului hepatic de tip C, prin transfuzii sanguine, injecţii cu acele seringilor folosite de persoanele infectate sau prin contact sexual, face ca statistica să consemneze o curbă ascendentă a incidenţei cazurilor la nivel mondial.
O echipă de cercetători ai University of Texas Health Science Center au făcut publice rezultatele extrem de încurajatoare ale testelor efectuate în cursul anului 2013 cu un nou medicament destinat luptei împotriva hepatitei C.
Au fost efectuate două studii, unul cu durata de 12 săptămâni şi un altul, de 24 de săptămâni, medicamentul fiind administrat oral unui număr de 380 de pacienţi aflaţi într-un stadiu avansat al evoluţiei bolii - ciroză hepatică, din 78 de centre medicale din Spania, Germania, Marea Britanie şi Statele Unite ale Americii.
După 12 săptămâni de tratament medicamentos, pentru 191 din cei 208 de pacienţi supuşi testului, analizele au indicat faptul că aceştia nu mai erau afectaţi de virusul hepatic C, proporţia de vindecare crescând la 96% în cazul pacienţilor care au urmat tratamentul de 24 de săptămâni.
Conform coordonatorului proiectului, dr. Fred Poordad, studiile asupra mecanismului celular şi molecular al fibrozei hepatice au condus la constituirea acestui nou tip de medicament care acţionează asupra proteinei care stă la baza replicării celulor infectate, stopând acest proces. El a mai precizat că studiul a fost efectuat asupra pacienţilor infectaţi cu genomul de virus hepatic C de tip 1, tipul cel mai comun întâlnit.
"Este fantastic. Sunt extrem de încântat. În sfârşit putem oferi speranţă pentru viitor pacienţilor noştri", a mai declarat dr. Fred Poordad. (C.S)