x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Tratamente în străinătate pentru afecţiuni deosebit de grave care nu pot fi tratate în ţară

Tratamente în străinătate pentru afecţiuni deosebit de grave care nu pot fi tratate în ţară

de Steluta Indrei    |    04 Iul 2011   •   10:06

Ministerul Sanatatii a modificat legislatia privind tratamentul in strainatate al bolnavilor care prezinta afectiuni deosebit de grave si care nu pot fi tratate in tara.

Ordinul MS nr. 1011/2011 creeaza, in premiera, cadrul legislativ pentru efectuarea corespondentei cu clinicile recomandate de comisia de specialitate teritoriala de catre bolnavi sau reprezentantii legali ai acestora. Pana in prezent, aceasta corespondenta era purtata numai de directiile de sanatate publica.

In conditiile in care bolnavii sau reprezentantii legali ai acestora isi exprima optiunea pentru a realiza corespondenta in mod direct cu clinicile recomandate de comisia de specialitate teritoriala, acestora le revine obligatia de a prezenta directiei de sanatate publica documente oficiale emise de clinici, cu antet si semnatura, care cuprind date privind:
● identificarea clinicii;
● identificarea pacientului;
● costul tratamentului;
● conditiile de plata;
● programarea pacientului.

De asemenea, s-a instituit obligatia bolnavului de a se prezenta, in termen de 14 zile lucratoare sau ori de cate ori este programat, la medicul curant de specialitate care i-a recomandat tratamentul in strainatate, pentru evaluarea starii de sanatate consecutiva tratamentului aplicat in clinica din strainatate.

Si medicul curant de specialitate care recomanda tratamentul in strainatate va avea obligatia de a elabora un raport medical pentru evaluarea starii de sanatate la un an dupa primul control efectuat, cu transmiterea acestuia directiei de sanatate publica.

Directiile de sanatate publica sunt obligate de a afisa si actualiza periodic informatiile cu privire la numarul cererilor inregistrate pentru trimitere la tratament in strainatate si stadiul solutionarii acestora.

Comisia Ministerului Sanatatii care aproba finantarea dosarelor depuse se va intruni de 2 ori pe luna, fata de o singura sedinta asa cum era prevazut pana in prezent. In 2011, Programul gratuit de tratament in strainatate al Ministerului Sanatatii are un buget de 29 milioane de lei, cu aproximativ 3 milioane de lei mai mult fata de anul 2010. Scopul acestui program vizeaza rezolvarea cazurilor medicale pentru care nu exista solutii de tratament in unitatile sanitare din Romania.

×
Subiecte în articol: tratamente in strainatate boli grave