Leziunile aterosclerotice nu apar doar pe arterele coronare sau cerebrale. Ele se pot forma si pe alte artere ale organismului, de exemplu, pe arterele membrelor, in special pe membrele inferioare. Placa aterosclerotica scade progresiv diametrul arterei si, implicit, fluxul de sange care circula prin aceasta si ajunge la tesuturi, producand suferinta acestora. Manifestarea caracteristica este claudicatia intermitenta, adica o durere brusca si severa, care apare la mers si dispare in repaus.
Din pacate, nu exista un tratament care sa vindece aceasta boala. Totusi, exista masuri care se pot lua si tratamente medicale si chirurgicale care pot fi facute pentru a incetini evolutia bolii si a preveni instalarea complicatiilor ce pot merge pana la pierderea membrului.
Se incepe cu eliminarea factorilor de risc. Intr-un procent ametitor, ce se apropie de 90% pacientii sunt fumatori, de aceea este important ca bolnavul sa renunte cat mai repede la fumat. Daca nu poate face acest lucru singur, poate apela la produse adjuvante sau la ajutor medical calificat. Bolnavii cu boala arteriala periferica pot suferi deseori de hipertensiune arteriala sau diabet zaharat si aceste maladii trebuie sa fie bine controlate prin dieta si medicatie. Trebuie mentinute nivelurile normale ale colesterolului in sange, printr-o dieta cu un continut redus de grasimi animale si apelandu-se la nevoie la medicamentele hipocolesterolemiante. Se urmareste mai ales reducerea nivelului LDL (colesterolul ,,rau') in sange, care trebuie mentinut sub 100 mg/dL.
Exercitiile fizic, mersul pe jos au o mare importanta in stoparea bolii. Pacientii au o retinere in acest sens, din cauza aparitiei in aceste circumstante a durerii. Totusi, in timp mersul va ajuta la dezvoltarea circulatiei colaterale si va determina o activitate musculare mai eficienta a muschilor in conditiile fluxului redus de sange. De aceea, trebuie facut un plan de exercitii fizice cu medicul, care sa tina seama de severitatea bolii si de starea generala a bolnavului. In general, se recomanda 30-45 de minute de mers pe jos. Bolnavul este instruit sa mearga pana la aparitia durerii, sa faca apoi o pauza pana la disparitia acesteia, apoi sa continue mersul.
Piciorul trebuie ingrijit cu mare atentie si orice rani sau infectii, chiar minore, trebuie tratate prompt. Picioarele se spala zilnic cu apa si sapun, se usuca bine, se examineaza pentru descoperirea eventualelor leziuni si se ung cu crema, daca e nevoie chiar de cateva ori pe zi. Se recurge la incaltaminte comoda si nu se umbla niciodata cu piciorul gol. Unghiile se taie atent, nu foarte scurt, fara colturi si bataturile se trateaza fara a recurge la metode agresive.
Sunt recomandate medicamente antiagregante plachetare, care impiedica formarea periculoaselor cheaguri de sange, ce pot ingusta si mai mult calibrul arterelor. Se utilizeaza, de pilda, aspirina (in doza de 325 mg/zi) sau clopidogrel. Acesta din urma se administreaza oral, o data pe zi, in doza de 75 mg. Se utilizeaza, de asemenea, medicamente vasodilatatoare, care largesc diametrul arterei si cresc astfel fluxul de sange, de exemplu, pentoxifilina sau cilostazol.
Cilostazolul este un medicament mai recent, se administreaza in doza de 100 mg de 2 ori pe zi , cu o jumatate de ora inainte de masa sau la 2 ore dupa aceea. In perioada utilizarii lui, nu se consuma suc de grepfruit. Poate produce reactii adverse ca dureri de cap, diaree, dureri abdominale si este contraindicat in insuficienta cardiaca. Pentoxifilina se administreaza in doza totala de 800-1200 mg pe zi, in 3 prize, fiind in general bine suportata.
In cazurile rezistente la tratament se recurge la metode chirurgicale. O prima modalitate este angioplastia transluminala percutanata, in care se introduce un cateter (un tub subtire si flexibil) printr-o artera, pana se ajunge la locul ingustarii. In acel moment, un mic balon aflat la varful cateterului este deschis si inchis de cateva ori, pentru a largi artera. In continuare, se poate monta un stent, un tub care sa mentina deschisa artera in acel punct. In alte cazuri, se poate recurge la bypass, adica se ocoleste zona afectata prin adaugarea unui nou segment circulator sau se incearca indepartarea placii de aterom care produce ingustarea.