x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Uleiul de peste, spaima virusurilor

Uleiul de peste, spaima virusurilor

de Liana Hainarosie    |    14 Mar 2006   •   00:00
Uleiul de peste, spaima virusurilor
TERAPII COMPLEMENTARE
Cand auzim de uleiul de peste imediat ne gandim la gustul sau dezagreabil. Dar pe cat este de dezagreabil pentru papilele noastre gustative, pe atat este de benefic pentru sanatate. "Tratamentul cu ulei de peste este unul foarte eficace si este folosit din ce in ce mai des", spune dr. Gabriela Papazian-Urdareanu, medic primar, specialist in fitoterapie, acupunctura si homeopatie, de la Centrul National de Acupunctura si Homeopatie.

Daca in trecut copiilor li se administra direct ulei de peste pentru a-i feri de infectii si a le mari rezistenta in fata virusurilor, in prezent, el este folosit tot pentru aceleasi proprietati, dar sub forma de capsule. In acest fel, este mai usor de inghitit si mult mai placut la gust.

Copii, adulti, batrani

Uleiul de peste este benefic la orice varsta. "In cazul copiilor, ajuta la combaterea rahitismului. Este foarte bun pentru copiii care s-au inaltat brusc, ajutand la consolidarea oaselor, a ligamentelor, a tendoanelor. Pe perioada verii, tratamentul cu ulei de peste trebuie sa fie insotit de expunerea la soare. De asemenea, se recomanda adoptarea unei alimentatii bogate in calciu, magneziu, zinc, adica in fructe, legume, proteine", spune dr. Gabriela Papazian-Urdareanu.

Circulatia sangvina

Despre uleiul de peste se stie ca elimina toxinele din organism si poate fi intrebuintat sub forma unei cure de detoxifiere. "De asemenea, fluidizeaza sangele, contribuind la imbunatatirea circulatiei sangvine si la o mai buna irigare a tesuturilor. Uleiul de peste previne depunerea colesterolului pe peretele arterelor, contribuind la buna functionare a aparatului cardiovascular", arata dr. Gabriela Papazian-Urdareanu. De asemenea, contribuie la eliminarea colesterolului rau, creste aportul de colesterol bun si faciliteaza absorbtia vitaminelor liposolubile. De-a lungul timpului s-a dovedit ca uleiul de peste are si efecte antiinflamatoare, fiind util in bolile reumatismale. Asigurand o mai buna oxigenare a creierului, uleiul de peste imbunatateste atentia si concentrarea.

Stres

Tratamentul cu ulei de peste se recomanda mai ales pe perioada iernii, cand organismul are nevoie de mai multe grasimi. In acest anotimp se recomanda zilnic doua-trei capsule cu ulei de peste. Este bine sa fie administrat, de asemenea, in perioadele de stres intelectual. Vara este indicata doar o singura capsula zilnic. La persoanele obeze, cele care sufera de dislipidemii, hipercolesterolemie, varstnici, tratamentul cu ulei de peste se administreaza pe toata perioada anului. Atentie! Dupa o luna este bine sa se faca pauza de 10-20 de zile.

COMBINATIE. Uleiul de peste este bogat in acizi grasi omega 3, cei care au rolul de a asigura buna functionare a sistemului nervos si a celui cardiovascular. Pentru a obtine rezultate cat mai bune, uleiul de peste se poate combina cu uleiuri care contin acizi omega 3 (adica ulei de masline, de soia, de floarea-soarelui).
×
Subiecte în articol: ulei uleiul