x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Un cartof pentru gatul tau

Un cartof pentru gatul tau

de Georgeta Licsandru    |    17 Ian 2006   •   00:00
TERAPII COMPLEMENTARE
Raguseala sau disfonia - in termeni medicali - este produsa de inflamatia laringelui. Acest fenomen este provocat de umezeala, fumat, praf, oboseala, dar si de vorbit. Raguseala apare de cele mai multe ori ca simptom secundar al unei viroze respiratorii. Ea poate fi tratata cu plante ce au proprietati antiinflamatoare si emoliente, care calmeaza iritatia de la nivelul laringelui.

Infuzii caldute

Cele mai utilizate in asemenea cazuri sunt nalba-mare, isopul, lemnul-dulce, salvia, ciubotica-cucului, patlagina, mugurii de plop, teiul. Pentru a ne recapata vocea putem sa bem pana la un litru de infuzie calduta pe zi. Infuzia (o lingurita cu planta la o cana cu apa) poate fi indulcita cu putina miere. Pentru a-si pastra vitaminele si proprietatile antiseptice si antiinflamatoare, mierea se adauga numai dupa ce infuzia s-a racit. Dintre produsele stupului pot fi prescrise si tabletele cu propolis datorita proprietatilor antiseptice (pana la sase tablete zilnic). "Rezultate foarte bune in cazul raguselii, tusei sau bronsitelor da decoctul din ceapa. Se fierb patru cepe in apa, se adauga putina miere, iar cu decoctul obtinut se face gargara de cateva ori pe zi", ne sfatuieste dr. Cristina Pavel, medic specialist medicina de familie, cu competente in api-fitoterapie si homeopatie. Se recomanda suplimentarea aportului de vitamina C din fructe si legume crude, dar si din macerate din coacaze negre si macese.

Cataplasme

Durerile in gat si raguseala pot disparea cu ajutorul compreselor cu bitter suedez. Si gargara cu bitter suedez (o lingura cu bitter la o cana cu apa) va ajuta sa va recapatati vocea daca "ati vazut lupul". In trecut, cand nu existau medicamente, durerile in gat, raguseala, amigdalele umflate se tratau cu o reteta simpla, dar eficienta: in jurul gatului se aplica o cataplasma cu un cartof crud ras, amestecat cu putin otet. Puteti incerca si astazi aceasta cataplasma, lasati-o sa actioneze peste noapte si rezultatele nu vor intarzia sa apara.

RECOMANDARI. Cand sunteti ragusiti, nu vorbiti tare perioade indelungate. Nici vorbitul in soapta nu este recomandat, fiind la fel de epuizant pentru voce ca si vorbitul tare. De asemenea, renuntati la tigara, bauturi alcoolice si alimente condimentate, care irita si mai mult gatul. Regimul alimentar trebuie sa fie echilibrat. Beti multa apa, ceaiuri cu lamaie si lapte caldut, indulcit cu miere. Cu ajutorul lor veti scapa de raguseala in cateva zile.
×