x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Un nou progres al medicinei de precizie a fost obţinut împotriva cancerului

Un nou progres al medicinei de precizie a fost obţinut împotriva cancerului

10 Iul 2016   •   00:30
Un nou progres al medicinei de precizie a fost obţinut împotriva cancerului

Cercetătorii britanici au testat cu succes în laborator un număr de 265 de molecule pe un larg eşantion de celule tumorale care conţineau un numeroase mutaţii genetice responsabile pentru diferite tipuri de cancer, un pas considerat important în medicina de precizie, informează agenţia France Presse (AFP).

În cele mai multe cazuri, oamenii de ştiinţă al căror studiu a apărut în ultima ediţie a revistei 'Cell', au constatat că aceste molecule, deja lansate pe piaţă sau în curs de elaborare, care acţionează ca anticorpi împotriva cancerului, distrug în condiţii de laborator celulele care poartă mutaţiile genetice ale multor tipuri de cancer.

Studiul a arătat cum moleculele existente ar putea fi folosite pentru tratarea unor noi grupuri de pacienţi sau să fie mai eficiente la bolanvii ale căror tumori au anomalii genetice specifice.

Acest stadiu al cercetării va ajuta, de asemenea, oamenii de ştiinţă la proiectarea de noi agenţi capabili să ţintească cancerul pe baza semnăturii sale genetice.

"Acesta este începutul unui proces de căutare vizând determinarea modului în care pot fi ţintite diferite grupuri de bolanvi cu medicamente anticanceroase specifice, o cercetare încă imposibilă acum câţiva ani deoarece nu secvenţiasem suficient ADN din tumorile pacienţilor", a explicat dr. Mathew Garnett, biolog la Wellcome Trust Sanger Institute din Marea Britanie şi unul dintre principalii autori ai studiului.

Când oamenii de ştiinţă dezvoltă noi medicamente anti-cancer, ei depind de multe ori de începerea culturilor de celule canceroase in vitro, se precizează în revista 'Cell'.

"Nu pot fi testate sute de substanţe experimentale anti-cancer pe un singur pacient, este pur şi simplu imposibil", a precizat Ultan McDermott, medic oncolog şi cercetător la Institutul Singer, co-autor al acestei lucrări.

"Dar este posibil să fie create linii de celule în laborator, care pot fi expuse la un mare număr de medicamente diferite pentru a determina eficienţa lor", a spus specialistul.

Pentru acest studiu, oamenii de ştiinţă au folosit atlasul genomului cancerului al institutului naţional de sănătate National Institutes of Health (NIH) şi al Cancer Genome International Consortium.

Aceste două institute au colectat informaţii genetice din peste 11.000 de mostre de tumori, apoi au comparat aproximativ o mie de linii de celule canceroase din laborator pentru a le identifica pe cele cu aceleaşi tipuri de mutaţii ca şi tumorile.

"Multe dintre aceste linii celulare conţin caracteristicile moleculare care sunt importante în cancerele umane", a observat dr. McDermott.

Cercetătorii au fost apoi în măsură să prevadă răspunsurile diferitelor celule tumorale la cele 265 de molecule anti-cancer existente sau în curs de elaborare.

Obiectiv şi al unei iniţiative majore a preşedintelui Barack Obama lansată în 2015, medicina de precizie constă în tratarea pacienţilor în funcţie de anomaliile genetice specifice ale tumorilor lor, mai degrabă decât în funcţie de tipul lor de cancer, aminteşte agenţia France Presse (AFP).

Sursa: AGERPRES

×
Subiecte în articol: cancer medicina