Acesta se numește Leqembi și a fost produs de compania Eisai. Medicamentul este recomandat bolnavilor în formele mai puțin grave ale afecțiunii neurologice degenerative.
"Reprezintă un progres important în lupta noastră de tratare eficientă a bolii Alzheimer, care afectează aproximativ 6,5 milioane de americani", a transmis FDA.
Ingredientul activ al medicamentului este lecanemab, care are efect asupra proteinei beta-amiloid. Persoanele afectate de Alzheimer au plăci de amiloid în creier, formate în jurul neuronilor, pe care îi distrug, motiv pentru care încep să-și piardă memoria.
Tratamentul a fost supus studiilor clinice și s-a demonttrat că reduce aceste depozite de amiloid. Acestea au fost realizate pe circa 1.800 de persoane, timp de 18 luni, și au demonstrat o scădere cu 27% a declinului cognitiv.
Însă medicamentul are și efecte adverse severe. Unii pacienți au avut hemoragii cerebrale și o persoană a murit. Astfel că FDA a transmis un avertisment în acest sens.
Legembi este al doilea tratament autorizat de FDA în ultimii doi ani. Aduhelm a primit avizul în iunie 2021, cu substanța activă aducanumab. Însă aprobarea acestuia a dat naștere la controverse deoarece nu era eficient. Apoi utilizarea sa a fost limitată la cazurile moderate ale bolii. De asemenea, costul acestuia era de 56.000 de dolari anual, motiv pentru care sistemul de asigurări de stat Medicare a refuzat să-l deconteze.