x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Un nou vaccin ar putea transforma virusul HIV într-o „infecţie minoră”

Un nou vaccin ar putea transforma virusul HIV într-o „infecţie minoră”

29 Sep 2011   •   16:39
Un nou vaccin ar putea transforma virusul HIV într-o „infecţie minoră”

Cercetatorii spanioli au descoperit ca 22 din 24 de persoane sanatoase carora li s-a administrat un nou vaccin, MVA-B, au dezvoltat un raspuns imun la actiunea virusului HIV.

Profesorul Mariano Esteban, cercetator sef al Centrului National Biotech din Madrid, care a pus la punct noul vaccin a declarat, conform Daily Telegraph: 'Este ca si cum ai arata cuiva o imagine a virusului HIV, astfel incat sa fie capabil sa-l recunoasca in cazul in care il revede mai tarziu.'

Virusul injectabil contine patru gene HIV, care stimuleaza limfocitele T si B, doua tipuri de celule albe din sange. 'Corpul nostru este plin de limfocite, fiecare dintre ele programata pentru a lupta impotriva unui anume tip de agent patogen diferit. Instruirea este necesara atunci cand este vorba de un agent patogen, precum HIV, care nu poate fi invins natural', a explicat, plastic, profesorul Esteban.

Astfel, celulele de tip B produc anticorpi care ataca virusii inainte ca acestia sa infecteze celulele, in timp ce celulele T detecteaza si distrug celulele infectate. Studiul a aratat ca aproape trei sferturi dintre participanti au dezvoltat anticorpi HIV specifici, la 11 luni dupa vaccination. Aproape o treime au dezvoltat celule de tip T, care lupta impotriva HIV, denumite generic CD4+, iar peste doua treimi au dezvoltat un alt gen de celule de tip T, denumit CD8 +.

Per total, 92 la suta dintre prticipantii la studiu au dezvoltat un raspuns imun. Profesorul Esteban a catalogat aceste prime rezultate drept 'promitatoare', urmatorul pas fiind testarea MVA-B pe pacienti infectati fizic cu virusul HIV. Ibericul a declarat ca, in cazul in care isi va dovedi eficacitatea, noul vaccin ar putea transforma HIV 'intr-o simpla infectie, foarte usor de tratat'.

×
Subiecte în articol: studiu virus madrid vaccin hiv sida