x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Un secol de "Salvare"

Un secol de "Salvare"

20 Apr 2006   •   00:00

In urma cu un secol, pe strazile Bucurestiului se auzeau pentru prima data sirenele ambulantelor. Pentru ca in 1906 a luat fiinta Societatea de Salvare din Bucuresti, la initiativa profesorului Nicolae Minovici.

"Totdeauna si tuturor, gata pentru ajutor" era deviza ambulantei din Bucuresti, care se folosea de trasuri si sergenti de oras in 1906. O istorie tumultuoasa a scris ambulanta bucuresteana in cei 100 de ani de existenta. Dr. Ovidiu Cismaru ne relateaza cele mai importante evenimente din istoria serviciului de ambulanta pe care il conduce. Abia la doi ani de la infiintare a fost instalat primul telefon propriu. Locuitorii Capitalei puteau apela atunci Salvarea la numarul 31333, contra cost. In 1924, Directia Generala a Postelor a aprobat convorbirile telefonice gratuite.

IN RAZBOI

TRASURI. Primele ambulante ale Bucurestiului au fost trasuri, iar echipajul era format dintr-un vizitiu si un sergent de oras, instruiti chiar de profesorul Minovici
In timpul primului razboi mondial, serviciul de salvare s-a dovedit de un real ajutor, avand aproape 50.000 de interventii. Iar pana la inceperea celui de-al doilea razboi mondial, serviciul romanesc de ambulanta era catalogat drept unul dintre cele mai bune din lume. In 1930, ambulanta a inregistrat nu mai putin de 27.000 de solicitari, de la numai 1.200 in 1908. Numarul de apel 06 a fost introdus in acelasi an.
AUTOMOBILE. In 1912, Societatea de Salvare din Bucuresti a achizitionat primele ambulante auto, aduse de la Paris
In anii ’70, Salvarea a preluat un alt numar pentru apeluri: 061. Iar din 1990 a fost introdus numarul care mai exista si astazi, dar contra cost: 961. Titulatura serviciului de ambulanta s-a schimbat si ea de-a lungul vremii. La infiintare se numea Societatea de Salvare din Bucuresti. In 1948, s-a transformat in Statia de Salvare a Municipiului Bucuresti, pentru ca dupa 1989 sa devina Serviciul de Ambulanta al Municipiului Bucuresti (SAMB). In anii ce au urmat Revolutiei au aparut primele sase Ambulante de Resuscitare si Terapie Intensiva (ARTI), dar care sunt utilizate astazi in paralel cu masinile vechi ale Salvarii. "Din cele 151 de ambulante pe care le detine acum SAMB, 98 trebuie scoase din uz imediat, iar in primavara lui 2007, alte 14 trebuie inlocuite cu unele noi", semnaleaza dr. Ovidiu Cismaru. Si cei 77 de medici si 108 asistenti sunt prea putini pentru populatia Capitalei.

×
Subiecte în articol: salvare istoria medicinei