x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Un vaccin cunoscut NU oferă protecție la tulpina Omicron de COVID-19

Un vaccin cunoscut NU oferă protecție la tulpina Omicron de COVID-19

18 Dec 2021   •   12:48
Un vaccin cunoscut NU oferă protecție la tulpina Omicron de COVID-19
Sursa foto: Hepta

Persoanele vaccinate cu Johnson&Johnson şi cele vindecate după infecția cu virusul SARS-CoV-2 au protecţie zero față de tulpina Omicron. Totodată, această variantă ar putea proveni de la șoareci, arată rezultatele preliminare ale unui studiu internațional publicat de biorxiv.org și citat de Smart Radio.

Studiul nu a fost încă revizuit sau acceptat pentru publicare și s-a realizat de o echipă de cercetători internaţionali,  ai unor companii private, împreună cu ai unor instituţii precum Universitatea din Washington sau Institutul Naţional de Genetică Moleculară din Italia. Accesta arată că Omicron ar putea proveni de la șoareci. De asemenea, studiul indică faptul că eficacitatea anticorpilor obţinuţi din vaccinare sau infectare scade în mod dramatic în faţa noii tulpini.

Numărul de mutaţii prezente la varianta Omicron a virusului SARS-CoV-2 sugerează că „transmiterea ping-pong” între oameni şi rozătoare ar putea fi de vină.

„Numărul fără precedent de mutaţii găsite în genomul Omicron ridică întrebări cu privire la originea acestuia”, afirmă autorii.

Pentru a testa teoria transmiterii între specii, oamenii de ştiinţă au analizat dacă Omicron se poate lega de receptorii celulelor de şoarece, nurcă sau pangolin. Au descoperit că ipoteza este corectă, dar nu este valabilă şi în cazul altor animale, şi au menţionat că variantele anterioare ale virusului nu s-au legat de niciuna dintre cele trei rozătoare.

„Descoperirile sugerează că mutaţiile variantei Omicron ar fi permis adaptarea la rozătoare şi au contribuit la o potenţială creştere a transmiterii la om”, precizează cercetătorii.

 

×
Subiecte în articol: COVID omicron johnson şoareci