LA STOMATOLOG
Tartrul dentar reprezinta un complex mineralo-organic aderent de suprafata dintilor, lucrari protetice, aparate ortodontice. El este rezultatul mineralizarii placii bacteriene, care se depune in mod constant pe dinti in urma contactului cu alimentele.
DANA CARANOVIC, medic stomatolog
Tartrul contine, alaturi de substante minerale, un amestec de bacterii, celule, zaharide si proteine. Suprafata tartrului este rugoasa si acoperita de un strat de placa bacteriana. Ea are ca efect inflamarea si indepartarea parodontiului marginal (gingiei) de dinte. Teoriile mai vechi considerau tartrul ca principala cauza a parodontopatiilor. Actualmente se considera ca tartrul dentar nu este o cauza directa, dar poate fi un factor favorizant foarte important. Indepartarea tartrului se face numai de catre medicul stomatolog printr-o manopera simpla, numita detartraj.
O data la sase luni
Detartrajul reprezinta una dintre cele mai importante proceduri in orice tratament al bolii parodontale. Este important ca pacientii sa inteleaga necesitatea detartrajului, pentru ca acesta reprezinta primul pas in efectuarea oricarui tratament dentar. De asemenea, trebuie facut periodic, o data la sase luni, pentru asigurarea unei stari de igiena a cavitatii bucale. Detartrajul indeparteaza tartrul si placa bacteriana de pe suprafetele dentare supra si subgingivale. Manopera se poate face manual cu instrumente clasice (seceri, pile, chiurete etc.) sau cu ajutorul aparatului cu ultrasunete. Detartrajul cu ultrasunete reprezinta un adjuvant al detartrajului manual, pe care nu il poate inlocui in totalitate. Domeniul de aplicare al detartrajului cu ultrasunete este tartrul supragingival si doar partial cel subgingival. Avantajul detartrajului cu ultrasunete este acela ca pacientul este mai putin traumatizat, fiind mai usor de suportat.Citește pe Antena3.ro
Albirea dintilor
Pentru a avea o culoare cat mai alba a dintilor, dupa detartraj se poate efectua un tratament de albire.
STIATI CA
|
O noutate pe plan mondial este folosirea laserului pentru albirea dintilor, care are avantajul ca fascicolul laser dezvolta o caldura semnificativ redusa la nivelul dintelui comparativ cu lampa fotopolimerizabila, care activeaza peroxidul de carbamida. Sensibilitatea care poate aparea dupa albire este de asemenea mult diminuata sau chiar inexistenta. Efectul albirii dureaza cativa ani, iar dintii vor fi intotdeauna mai stralucitori decat inaintea tratamentului.
|
STIRI
|
PERFORMANTA. Zgomotul strident al frezei cu care medicul dentist slefuieste dintii va fi in curand doar o amintire. Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, aceasta tehnica este pe punctul de a fi inlocuita cu aparatura performanta, care inseamna freze silentioase si lasere stomatologice. In tarile dezvoltate, unde frica de aparatura stomatologica si de dentist este mai mica datorita acestor tehnici avansate, numarul cariilor a scazut simtitor. Astfel, in Franta, frecventa cariilor la copii a scazut de la 4,24% in 1987 la 1,7% in prezent. La acest lucru au contribuit si profilaxia si utilizarea generala a fluorului.
IN TRECUT. Se pare ca protezele dentare nu sunt un apanaj al societatii moderne. Dupa cum arata dr. Pompei Gh. Samarian in cartea "Medicina si farmacia in trecutul romanesc 1382-1775", in secolul al XVII-lea, Dumitrascu Cantacuzino se bucura de avantajele protezei dentare: "Dintii naturali pot fi inlocuiti cu dinti falsi, cu proteze dentare, ca spune Cronicarul Neculce despre Dumitrascu Cantacuzino (1673-1685): «Ca el de batran, dinti in gura nu avea; diminiata ii incleia deâi punea in gura, iar seara ii descleia cu un crop, si-i punea pe masa»".
SARCINA. Este cunoscut ca femeile insarcinate sufera mai mult din cauza cariilor si parodontozelor. Pentru dezvoltarea oaselor fatului, este nevoie de o cantitate mai mare de calciu. In cazul carentei de calciu, primele care au de suferit sunt oasele maxilarului superior si inferior al mamei. De asemenea, schimbarile hormonale din timpul sarcinii conduc la inrautatirea circulatiei sangvine in gingii, care capata o nuanta albastruie si incep sa sangereze la cea mai mica trauma.
|