x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Urechea cea batrana

Urechea cea batrana

de Florin Condurateanu    |    14 Iun 2005   •   00:00
Urechea cea batrana

Nimeni nu scapa de ochelari, imbatraneste ochiul si, dupa 40-45 de ani, e firesc ca printr-un proces natural omul sa poarte ochelari cu plus. El nu mai vede de aproape, nu mai vede sa citeasca si aceasta diminuare a vederii prin trecerea anilor se numeste presbiopie.

Se naste de la sine intrebarea: imbatraneste oare si auzul? Este obisnuita imaginea bunicului care-si pune mana palnie la ureche si te roaga sa vorbesti mai tare.

Scaderea auzului


Profesorul Dorin Sarafoleanu, membru al Academiei de Stiinte Medicale si intemeietor de scoala in ORL, spune ca, prin trecerea anilor, se instaleaza presbiacuzia, o imbatranire a organului auditiv. Celulele neurosenzoriale care intra in diferitele structuri ale urechii imbatranesc si sufera procese de distructie, de exemplu, imbatraneste cocleea, adica melcul urechii. Presbiacuzia - scaderea de auz - apare dupa 55 de ani pe o ureche care n-a prea fost bolnava.

Exista si presbiacuzia patologica, daca se aduna diferite boli. Dar si zgomotele exagerate la locul de munca, regimul alimentar necumpatat, fumatul duc la scaderea auzului si mai devreme, la varsta de 45 de ani. In general, celulele organismului mor si sunt inlocuite de altele ce se nasc, celulele umane isi predau stafeta precum frunzele.

Dupa o anume varsta, celulele care mor prin programarea lor nu mai sunt inlocuite in totalitate de altele noi, se nasc mai putine dupa o anume etate a omului. Asa se intampla si cu celulele aparatului auditiv, si de aceea scade auzul o data cu inaintarea in varsta.

Simptome


Omul cu hipoacuzie la inceput nu mai aude sunetele inalte, urechea lui pierde sunetele ascutite. Omul cu diminuarea auzului prin imbatranire percepe mai bine silabele si cuvintele disparate si nu toata fraza, aude doar fragmente din ce i se spune, de aceea batranii zic: "Repeta, te rog, vorbeste mai tare!".

Cand sesizeaza scaderea de auz, omul trebuie sa se prezinte la ORL-ist, sa nu se jeneze, sa nu se insingureze si sa-i scada randamentul la serviciu si in viata, in general.

Va fi examinat, i se vor face teste de audiometrie si exista o multime de proteze eficiente, miniaturale, estetice, de culoarea pielii, asa ca acestea nici nu se vor observa.

SFATUL MEDICULUI
"Scaderea auzului prin imbatranirea componentelor aparatului auditiv poate fi intarziata: copiii si adultii trebuie sa se fereasca de unele complicatii si sa trateze corect unele boli pentru a nu deschide usa mai devreme diminuarii auzului." Iata recomandarile pe care le face prof. dr. Sarafoleanu pentru a intarzia scaderea auzului.
Copiii trebuie sa fie bine ingrijiti cand au contractat otite, sa nu fie lasate secretiile in ureche, ORL-istii sa faca acea mica perforare a timpanului in locul unde el se regenereaza in cateva zile, sa dreneze pentru a nu mentine lichidul ce se infecteaza in urechea medie, ajungandu-se la scaderi de auz. Copiii cu vegetatii adenoide mari trebuie operati pentru scoaterea acestor polipi care nu numai ca impiedica respiratia pe nas, dar prejudiciaza si aerisirea trompei lui Eustachio.
Si adultilor trebuie sa li se trateze otitele seromucoase si sa fie operate deviatiile de sept, afectiuni ce grabesc scaderea auzului.

STIRI
PROTEZARE. Diagnosticul de presbiacuzie este confirmat prin audiograma, examen care consta in auzirea, cu fiecare ureche, a unor sunete de diferite intensitati si frecvente. Actualmente, nu exista un tratament medicamentos sau chirurgical care sa poata ameliora scaderea auzului din cauza batranetii. Doar purtatul unei proteze auditive externe amplificatoare permite pacientului sa aiba o mai buna perceptie auditiva. Legislatia in vigoare prevede ca pretul protezelor auditive sa fie suportat de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.

STRES. Responsabil de numeroase afectiuni, stresul poate avea un impact negativ si asupra creierului persoanelor in varsta. Aceasta este concluzia celui mai recent studiu al dr. Sonia Lupien de la Centrul de Cercetare al Spitalului Douglas (Canada). Impreuna cu echipa sa, dr. Sonia Lupien a observat efectul stresului asupra unui grup de varstnici. Astfel, cercetatorii au aflat ca persoanele in varsta care au un nivel crescut al cortizonului (hormon secretat de creier in conditii de stres) obtin rezultate foarte slabe la teste de memorie.

SEX. Potrivit statisticilor, in Statele Unite ale Americii, 10% din cazurile de SIDA se inregistreaza la femeile care au trecut de varsta de 50 de ani. Una dintre cauzele acestui fenomen este proasta informare a femeilor in varsta in ceea ce priveste pericolul prezentat de infectia cu HIV. Numai 30% din femeile care au trecut de 50 de ani cunosc rolul prezervativelor in prevenirea SIDA. Iar mai mult de jumatate din americancele peste 50 de ani considera ca steriletul le poate apara de infectia HIV.

ARTRITA. Bolnavii de artrita ar trebui sa acorde mai multa atentie regimului alimentar. Durerile articulare aparute in aceste cazuri sunt vinovate de senzatia de oboseala si de inrautatirea poftei de mancare. De asemenea, studiile au aratat ca alimentatia necorespunzatoare poate fi cauza unor forme de artrita. De aceea, cercetatorii americani ii sfatuiesc pe bolnavi sa evite consumul de grasimi si produse bogate in colesterol, zahar si sare. In dieta acestor suferinzi trebuie sa predomine produsele care contin amidon (cartoful) si fibre alimentare (legume si fructe).
×
Subiecte în articol: vărsta scaderea auzului