Un vaccin sigur şi eficient împotriva virusului Zika va putea fi realizat doar peste câţiva ani, a afirmat joi directorul Institutului american pentru alergii şi boli infecţioase (NIAID), dr Anthony Fauci, considerând că cercetările sunt promiţătoare. "Este important să se ştie că nu vom avea un vaccin sigur şi eficient împotriva virusului Zika disponibil în acest an, ci probabil în anii următori", a declarat el în cadrul unei conferinţe telefonice menţionate de AFP.
Până la sfârşitul anului 2016 ar putea avea loc prima fază a unui test clinic pentru determinarea caracterului nevătămător al vaccinului, a precizat el.
Şeful NIAID a arătat că cercetătorii lucrează deja la realizarea unor vaccinuri împotriva viruşilor Dengue şi Nilului occidental, care aparţin aceleiaşi familii ca şi Zika, Flavivirus, şi că cercetările lor sunt avansate.
NIAID a adoptat două căi pentru a pune la punct un vaccin anti-Zika, conform dr Fauci. Prima se bazează pe ADN, strategie similară celei folosite împotriva virusului Nilului occidental, în cazul căruia prima fază a testului clinic a arătat că vaccinul este sigur şi eficient. A doua cale constă în utilizarea unui virus slăbit pentru a provoca o reacţie imunitară, lucru care a funcţionat în cazul virusului Dengue.
În afară de cercetările pentru realizarea unui vaccin, cercetătorii americani îşi vor concentra eforturile şi în alte sectoare, cum ar fi dezvoltarea unor mijloace de diagnosticare şi a unui model animal, pentru a înţelege efectele virusului Zika asupra organismului, mai ales la femeile însărcinate.
Testele de depistare ale virusului Zika ar urma să arate rapid nu numai dacă o infecţie este în desfăşurare, ci şi dacă a existat una în trecut, "lucru esenţial pentru a linişti femeile care aşteaptă copii şi care locuiesc în ţările unde acest virus este endemic sau care au călătorit în regiunile respective", afirmă dr Fauci.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat joi o reuniune de urgenţă, la 1 februarie, asupra virusului Zika, ce se răspândeşte "în mod exploziv" pe continentul american. Experţii se aşteaptă la 3-4 milioane de cazuri în acest an. În Statele Unite nu s-a înregistrat încă niciun caz de contaminare directă.
Benignă în aparenţă, infecţia cu acest virus transmis de ţânţari este suspectată că provoacă grave malformaţii congenitale ale creierului fetusului la femeile însărcinate contaminate, arată AFP.
Sursa: Agerpres