x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Vaccinul contra fumatului

Vaccinul contra fumatului

de Liana Hainarosie    |    03 Ian 2006   •   00:00
Vaccinul contra fumatului
CERCETARE
Un vaccin experimental contra nicotinei poate reprezenta o metoda sigura si bine tolerata de fumatori, care sa-i ajute pe impatimiti sa renunte la acest viciu. Acesta este rezultatul unui test efectuat de cercetatorii americani, aparut in publicatia Clinical Pharmacology & Therapeutics.

Cercetatorii americani au pus la punct un vaccin care are in compozitie anticorpi contra nicotinei, substanta raspunzatoare de dependenta de tutun, care ajunge la creier.

Datorita anticorpilor introdusi in organism prin intermediul vaccinului, nicotina nu mai ajunge la nivelul vaselor de sange de la nivelul creierului. Astfel, nicotina isi pierde puterea asupra creierului si nu mai creeaza dependenta.

Totusi cercetatorii s-au intrebat cum resimte organismul fumatorului absenta brusca a nicotinei, in conditiile in care creierul sau era obisnuit sa primeasca sistematic aceasta substanta. In urma experimentelor, ei au constatat ca anticorpii rezolva si aceasta problema, deoarece persoanele care au primit vaccinul nu au mai simtit nevoia sa fumeze.

Studiu


Dr. Dorothy Hatsukami, de la Centrul de Cercetare a Tutunului din Minneapolis (Minnesota), a testat vaccinul experimental contra nicotinei pe 68 de fumatori. Subiectii au primit fie un tratament placebo, fie au fost vaccinati (in doze diferite) de patru ori - o data la inceputul studiului, apoi la 28, 56 si 182 de zile. Ei au fost monitorizati pe parcursul a 38 de saptamani.

Rezultatul: sase dintre fumatorii vaccinati cu doza cea mai mare de vaccin (peste 100 micrograme) s-au lasat de fumat fara probleme. Dintre cei vaccinati cu o doza de 100 de micrograme, doar unul a renuntat la tigara, in timp ce subiectii care au primit 50 de micrograme au fumat in continuare, dar cel putin nu au marit numarul de tigari. Comparativ cu participantii vaccinati, din grupul placebo doar doi au scapat de viciu. Concluzia cercetatorilor a fost ca vaccinul ii poate ajuta pe fumatori sa renunte la tutun, dar reusita depinde si de vointa fiecaruia. "Am fost multumiti sa constatam aceste rezultate, deoarece ele arata ca vaccinul are un impact semnificativ asupra comportamentului fumatorilor", a declarat dr. Dorothy Hatsukami.

UTILITATE. Vaccinul poate fi util mai multor persoane: fumatorilor care vor sa renunte la acest viciu, celor care s-au lasat de fumat si care sunt tentati sa se apuce din nou, dar si adolescentilor care vor sa experimenteze tutunul. In ceea ce-i priveste pe adolescenti, dr. Jacques Le Houezec, care a scris in publicatia Clinical Pharmacology & Therapeutics un editorial despre acest vaccin, a afirmat ca vaccinul ar fi primul care "ar preveni un comportament, si nu o maladie".
×
Subiecte în articol: vaccinul