De la început, cercetătoarea franceză subliniază că este vorba despre două vaccinuri terapeutice, care acţionează în mod diferit faţă de vaccinurile preventive, utilizate în prezent în mod curent pentru evitarea multor boli infecţioase grave. Iată cum explică profesorul doctor Claude Leclerc diferenţa dintre un vaccin preventiv şi unul terapeutic: "Scopul unui vaccin preventiv este acela de a stimula răspunsul imunitar al organismului, astfel încât acesta să recunoască şi să neutralizeze un virus sau o bacterie. Vaccinul terapeutic învaţă celulele imunitare să recunoască şi să combată imediat celulele canceroase, nu un virus sau o bacterie".
Explicaţii
Vaccinurile terapeutice elaborate de profesorul doctor Claude Leclerc, în colaborare cu echipele cercetătorilor Daniel Ladant şi Sylvie Bay, sunt testate în prezent pentru următoarele tipuri de cancer: uterin, melanom malign (cancer de piele), adenocarcinoame la sân, la plămân, la colon.
Cum acţionează cele două vaccinuri terapeutice? "Primul vaccin conţine o moleculă (numită CyaA) care activează celulele dendritice (responsabile de apariţia răspunsului imun al organismului) şi le dă semnalul ca să mobilizeze limfocitele («celulele ucigaşe»). Limfocitele recunosc şi atacă celulele tumorale. Pentru al doilea vaccin este utilizată tot o moleculă, numită Mag-Tn3. Pentru a înţelege cum acţionează, trebuie ştiut că majoritatea tumorilor canceroase au celule pe suprafaţa cărora se găseşte molecula Tn, care nu poate fi detectată pe suprafaţa celulelor sănătoase. Am conceput un vaccin care ţinteşte molecula Tn. Aşadar, obiectivul vaccinului este de a învăţa sistemul imunitar să identifice celulele purtătoare ale moleculei Tn şi să le distrugă", a explicat profesor doctor Claude Leclerc.
Teste pe om
Vaccinul care conţine molecula CyaA a fost testat în cazul cancerului uterin şi cancerului de piele (melanom). În ambele cazuri, testele efectuate pe şoareci au înregistrat rezultate bune, ce au permis trecerea la faza a doua – testele pe om. Astfel, în 2010, s-a efectuat un test clinic la care au participat femei infectate cu virusul papilloma (responsabil de cancerul uterin), cărora li s-a administrat vaccinul terapeutic pe baza moleculei CyaA. În Belgia, acest vaccin este testat în prezent pe un eşantion de pacienţi cu cancer de piele. Vaccinul terapeutic pe baza moleculei Mag-Tn3 este destinat tratării adenocarcinoamelor (tumori canceroase la sân, la plămân sau la colon). Acest vaccin a fost testat cu succes pe maimuţe, iar testele pe om sunt prevăzute în 2013.
În SUA
Acestea nu sunt singurele vaccinuri terapeutice pentru cancer. Cercetătorii din Statele Unite ale Americii au dezvoltat un vaccin terapeutic pentru cancerul de prostată. Acest vaccin, creat de compania Dendreon Corporation, este deja autorizat din anul 2010 de Autoritatea americană a medicamentului (FDA). Testele clinice pe om au dovedit că vaccinul terapeutic pentru cancerul de prostată este capabil să întârzie evoluţia bolii. Din 2010, acest vaccin poate fi administrat bărbaţilor care suferă de cancer al prostatei. Potrivit profesorului Claude Leclerc, acesta este un fapt esenţial care demonstrează valabilitatea conceptului de vaccinare terapeutică.
Rezultate încurajatoare au fost obţinute şi în cazul vaccinului terapeutic pentru cancerul de piele elaborat recent în SUA. În schimb, celelalte vaccinuri terapeutice încercate în laboratoarele americane au obţinut rezultate negative. "Aceasta pentru că, în general, cancerul este o boală foarte agresivă. Când se dezvoltă o tumoare, eficienţa sistemului imunitar scade dramatic. Sistemul natural de apărare a organismului este greu de restabilit în această situaţie", precizează profesorul doctor Claude Leclerc.
Modul în care acţionează vaccinurile dezvoltate la Institutul Pasteur diferă de cel al vaccinurilor terapeutice testate în SUA. Pentru acestea din urmă se prelevează celule dendritice de la pacient, care sunt prelucrate în laborator şi apoi sunt reinjectate sub formă de vaccin pacientului, arată profesorul doctor Claude Leclerc. Vaccinurile elaborate de cercetătorii francezi acţionează direct asupra cancerului, ţintind celulele canceroase.
Citește pe Antena3.ro