Nu multe descoperiri stiintifice au avut impactul pe care l-au avut vaccinurile asupra sanatatii. De la aparitia primelor vaccinuri si a primelor campanii de vaccinare, milioane de vieti s-au salvat o data cu posibilitatea de a imuniza copiii de bolile infectioase. In prezent, peste 20 de boli pot fi prevenite prin intermediul vaccinurilor.
VACCIN-PRAF
Desi greu de crezut, vaccinarea exista chiar din Antichitate. Inca de pe atunci s-a observat ca persoanele care treceau printr-o boala si reuseau sa scape cu viata nu se mai imbolnaveau si a doua oara de aceeasi boala. Exista documente care atesta ca variola, care facea ravagii si in Antichitate, se trata in China cu ajutorul unor prafuri obtinute prin uscarea pustulelor (vezicule pline cu puroi). Cei care voiau sa previna aparitia variolei inhalau aceste prafuri si de cele mai multe ori erau protejati de variola. Dar pentru ca metoda de vaccinare era empirica, multe persoane nu reuseau decat sa se contamineze cu virusul. O noua forma de vaccinare avea sa apara abia in secolul al XVIII-lea si tot variola a fost boala care a obligat la inventarea unor noi metode de prevenire a bolilor infectioase. Englezul Edward Jenner a observat ca si vacile fac o forma de variola, iar mulgatorii de vaci nu contactau niciodata aceasta boala. El a facut extractii din pustule, le-a prelucrat si aplicat apoi prin crestarea pielii la suprafata. La 14 mai 1796, Jenner a administrat cu succes primul vaccin realizat vreodata: vaccinul antivariolic.TEORIA GERMENILOR
A DOUA GENERATIE
Epoca de aur a vaccinurilor a inceput in 1949, cand noile descoperiri stiintifice si tehnologice au permis dezvoltarea microbiologiei. Vaccinurile fabricate din germenii vii, inactivi sau atenuati sunt asa-numitele vaccinuri de prima generatie, care au un mare dezavantaj: in unele situatii pacientii au avut reactii adverse, precum durerea, febra sau infectiile. "Stiinta moderna a incercat imbunatatirea vaccinurilor, urmarind inlaturarea acestor efecte secundare prin prelucrarea bacteriei sau virusului responsabil de infectie. Vaccinurile genetice sau cele sintetice fac parte din cea de-a doua generatie de vaccinuri, dar multe dintre ele sunt inca in faza de experiment", arata dr. Dorel Radu. Din pacate, si aceste vaccinuri au un dezavantaj: nu intotdeauna ofera un grad mare de imunitate. Pentru a avea eficacitate, e nevoie de o a doua sau a treia inoculare.
|
CONTROVERSE. Aparitia primului vaccin nu a fost lipsita de controverse. Ideea ca oamenii se pot vindeca, prin administrarea deliberata a unui virus letal, i-a ingrozit pe multi la acea vreme. Opinia publica a pornit adevarate controverse, iar medicii l-au criticat aspru pe Jenner, mai ales pentru ca era un simplu medic de tara si nu facea parte din elita medicala engleza.
Citește pe Antena3.ro |
REPERE
| ||
ERADICARE. Vaccinul antivariolic a fost inventat in 1796, dar abia doua secole mai tarziu, in 1967, a inceput primul program de eradicare a variolei. Organizatia Mondiala a Sanatatii a anuntat eradicarea acestei maladii in 1980.
|