Angelina Jolie a lipsit de la premiera ultimului ei film, “Unbroken”, din cauza varicelei. Şi a procedat ca la carte, deoarece, chiar dacă e o boală a copilăriei, specialiştii spun că varicela la adult înseamnă, de multe ori, complicaţii severe.
După dubla ablaţie mamară pentru prevenirea cancerului de sân, Angelina Jolie a anunţat că va lipsi de la premiera ultimului său film deoarece un virus din familia herpesurilor, resposabil de varicelă, o obligă să stea izolată. Varicela (vărsatul de vânt), infecţie extrem de contagioasă, provocată de virusul varicelo-zosterian, este foarte frecventă la copii înainte de 12 ani şi, uneori, îi poate afecta şi pe adulţi. Boala se manifestă cu febră moderată, durere de cap, stare de oboseală, erupţii cutanate specifice, sub formă de vezicule şi cruste, pe piept sau la rădăcina părului, pe picioare şi braţe, dar şi pe faţă, asociate cu mâncărime. La copii, boala se vindecă fără sechele (cu condiţia să se evite mâncărimea chiar dacă e extrem de supărătoare).
Nu acelaşi lucru se întâmplă la adulţi. În aceste cazuri, principala complicaţie a varicelei este pneumonia variceloasă, care presupune tratament antiviral administrat rapid, deoarece evoluţia poate fi fatală, în special la persoanele cu sistemul imun slăbit sau la marii fumători. În principiu, această boală o facem o dată în viaţă. Aşadar, Angelina Jolie nu a făcut varicelă în copilărie şi, iată, a fost diagnosticată recent. Dar, indiferent când am făcut varicelă, toţi cei care am trecut prin această boală, păstrăm în corp virusul în stare latentă, ascuns în ganglioni. Este posibil ca, într-o bună zi, virusul să se trezească, mai expuşi acestui pericol fiind persoanele cu sistemul imun slăbit. Virusul părăseşte ganglionul şi urmează traseul unui nerv, marcându-l cu vezicule. Cu cât pacientul este mai în vârstă, cu atât, prin reactivarea virusului, boala este asociată cu sechele mai severe şi mai dureroase. Virusul poate afecta şi nervul optic provocând tulburări de vedere. Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului Naţional “Matei Balş”, avertizează că “la adulţi, varicela dă forme severe. Adultul se umple de bube pe tot corpul şi poate avea simptome de pneumonie sau encefalită”. De asemenea, specialistul atrage atenţia că a crescut “uşor” numărul persoanelor cu zona zoster, boală provocată exact de virusul aducător de varicelă la copil. Zona zoster se transmite foarte repede de la adult la copil, în cazul în care acesta nu este vaccinat contra varicelei.