x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Vezica urinara

de Oana Antonescu    |    24 Ian 2006   •   00:00
Vezica urinara
LECTIA DE ANATOMIE
Urina, care ia nastere in rinichi, se scurge in vezica urinara prin doua conducte numite uretere, cate una pentru fiecare rinichi. Prin urmare, vezica urinara este un rezervor.
Cand aceasta ajunge la capacitatea ei maxima, apare reflexul de mictiune, care este coordonat de scoarta cerebrala, prin caile nervoase. Urina acumulata in acest rezervor este eliminata datorita componentei musculare a acestui organ, functionand ca o pompa.

Plasticitate


Cand este plina, vezica urinara este ovoidala. Cand este goala, vezica are forma de palnie. Pozitionarea acestui organ se poate face dupa doua repere: simfiza pubiana (osul de la extremitatea inferioara a abdomenului) si ombilicul. "Cand vezica este goala, ea se ascunde in spatele osului pubian, iar cand este plina, depaseste simfiza pubiana si urca in abdomen", explica colonel doctor Dan Mischianu, seful Sectiei de Urologie de la Spitalul Militar Central Bucuresti. Vezica urinara isi mareste capacitatea in timpul umplerii, fara ca peretii vezicali sa sufere modificari importante. Aceasta proprietate se numeste plasticitate si este rezultatul adaptarii tonusului musculaturii vezicale, o data cu cresterea continutului. In interior, in contact cu urina, peretele vezical are in structura sa o mucoasa care nu permite trecerea urinei spre exterior. Sub acest strat impermeabil este tunica submucoasa. Dupa aceasta urmeaza tunica musculara, formata din fibre musculare netede, dispuse in trei straturi. Ultima tunica, situata in exterior, este cea perivezicala. "Vezica urinara are trei orificii. Doua dintre ele, numite ureterale, aduc urina de la rinichi, prin uretere. Un al treilea orificiu este cel uretral, prin care urina este eliminata din vezica spre uretra", explica colonel dr. Dan Mischianu, seful Sectiei de Urologie de la Spitalul Militar Central Bucuresti.

Hematuria


Vezica urinara este nu de putine ori sediul unor tumori. Medicii clasifica aceste tumori in superficiale - cand tesutul tumoral este localizat numai pe mucoasa - si infiltrative - atunci cand tumoarea a patruns in musculatura vezicii. "Cele mai intalnite afectiuni ale acestui organ sunt insa inflamatiile, asa-numitele cistite la femei", precizeaza colonel dr. Dan Mischianu. Primul si cel mai important semn pentru contactarea medicului urolog este hematuria: urinatul cu sange.

STIATI CA…

  • Musculatura peretelui vezical nu se contracta voluntar, asa cum se contracta cea scheletica. Prin urmare, cand ne fortam sa urinam, nu vom contracta musculatura vezicala, ci doar pe cea a peretelui abdominal.
  • Vezica barbatului are o capacitate de stocare de 300-400 ml de urina, mai mica decat cea a femeii, care este de 500-600 ml.
  • Prima dorinta de mictionare este resimtita la 150-200 ml de urina. Senzatia de necesitate imperioasa de mictionare apare cand capacitatea vezicii este maxima. In aceasta situatie apar contractii puternice ale musculaturii peretelui vezical.
  • In tarile vestice, acolo unde exista date statistice, cancerul vezical este pe locul patru, dupa cel pulmonar, prostatic si de colon, in ceea ce priveste frecventa. Cancerul vezical este de circa patru ori mai frecvent la barbati decat la femei.
  • ×
    Subiecte în articol: urina vezica urinara