x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Viata de cuplu, incotro?

Viata de cuplu, incotro?

de Magda Marincovici    |    03 Ian 2006   •   00:00
SANATATEA FAMILIEI
Armonia intre doi oameni se dobandeste si se pastreaza destul de greu. Exista atatia factori care o perturba, incat aproape ca nu mai stim de unde si cum sa incepem sa schimbam ceva.
Petrecem din ce in ce mai mult timp departe de camin, din cauza diverselor sarcini de serviciu sau personale etc. Iar cand vine vorba de legatura cu partenerul amanam o rezolvare sau o ameliorare a relatiei, sperand ca lucrurile se vor aseza de la sine.

Dar aici este un teritoriu foarte sensibil, care ne poate "darui" surprize neplacute, cand nici nu ne asteptam.

Cum putem sa anticipam existenta unor probleme viitoare? Momentul casatoriilor, al constituirii cuplurilor este unul important, iar decizia pare dificil de luat.

In cadrul unui cuplu exista deseori momente de conflict. Cum reuseste cuplul sa le depaseasca? Ce poate sa faca pentru a le surmonta? Psihologul Anca Stanescu spune ca "a depasi" este verbul care pare sa fie cel mai important intr-un cuplu. Cand nu putem depasi singuri momentele dificile avem nevoie de altcineva. Este de preferat ca aceste persoane la care apelam sa fie specialisti.

Cand apelam la psihoterapeut


In viata unei persoane intervine un moment cand intalneste o persoana fata de care simte o stare aparte. De regula este o persoana de sex opus. Cei doi se intalnesc, se cunosc, ies impreuna, petrec un timp impreuna. Se plimba in parcuri, merg in cluburi impreuna, simt nevoia unul de celalalt. Cei doi ajung, in timp, sa constituie un cuplu. In istoria oricarui cuplu exista o parte frumoasa care poate mai continua si in ziua de azi. Sau nu.

"Dar exista si cupluri care ajung sa aiba probleme. Unele dintre ele apeleaza la psiholog pentru a reusi sa le depaseasca", spune psihologul Anca Stanescu.

Ideal este ca un cuplu sa isi rezolve singur problemele pe care le are. Dar nu intotdeauna acest lucru este posibil, astfel incat se simte nevoia de o persoana din afara lor care sa-i ajute. Este bine ca aceasta persoana sa fie specializata, pentru ca in viata este mai bine sa apelezi la profesionisti decat la persoane binevoitoare, apropiate, dar cu propriile lor temeiuri in care privesc lumea si viata de cuplu. Aceste temeiuri nu corespund mereu nevoilor resimtite de cei doi.

Momente de criza


Psihologul Claudiu Ganciu ne precizeaza ca, potrivit experientei, situatiile preferate de cupluri pentru a beneficia de ajutorul psihologic sunt centrate pe cateva situatii ce apar frecvent ca momente de criza:
  • Indecizie - una din persoane este indecisa daca sa mai ramana intr-o relatie sau sa plece;
  • Certuri frecvente - cuplul nu mai reuseste sa comunice, orice pretext este bun pentru a avea pareri contradictorii;
  • Infidelitate - relatiile din afara cuplului sunt frecvent considerate ca momente de criza ale unui cuplu. Cert este ca in spatele infidelitatii se gaseste intotdeauna un motiv care are legatura cu cuplul;
  • Pregatirea pentru casatorie este un moment important pentru ca apar intrebari importante, rodul temerilor din sufletul celor doi. Suntem pregatiti pentru acest pas? Este ea / el persoana pe care o iubesc cu adevarat si care ma iubeste? Suntem compatibili?
  • Disfunctii sexuale care pot provoca situatii de criza ale cuplului. Experienta ne arata ca un procent din cupluri ajunge sa se desparta motivand insatisfactia sexuala.

    Ce poate sa faca psihologul


    Rolul psihologului specializat pe terapia de cuplu este de a aduce la lumina ceea ce se intampla in sufletele celor doi. De a evidentia problemele din cadrul cuplului cu scopul ca ei sa aiba capacitatea, de a actiona in conformitate cu ceea ce simt.

    UNDE APELAM. Centrul de Psihologie de Actiune si Psihoterapie organizeaza o serie de work-shop-uri pe tema "Conflicte in cuplu - modalitati de a le depasi eficient". Work-shop-urile sunt moderate de psihoterapeutul Claudiu Ganciu, format la Institutul de psihodrama din Milano, cu o activitate centrata in ultimii ani pe perioadele dificile traversate de cupluri. Scopul intalnirilor este de a oferi persoanelor care doresc o imbunatatire a vietii de cuplu abilitatile necesare pentru gestionarea tuturor tipurilor de conflicte si neintelegeri ce pot aparea.

    DIVORTURI. Traim intr-o lume care, tehnologic si informational, se dezvolta intr-un ritm ametitor. Stresul si tensiunile iau amploare si pun stapanire pe noi. Mai mult, ele "reusesc", in cele din urma sa afecteze direct relatiile interumane. Specialistii atrag atentia asupra unor cifre aparent seci: unul din cinci cupluri divorteaza si mai mult de 55% traverseaza cel putin o perioada de criza majora in existenta lor. Numarul casatoriilor a devenit destul de mic, iar longevitatea cuplurilor este in scadere; practic, relatiile care dureaza "o viata de om" au ajuns o raritate.
  • ×
    Subiecte în articol: cuplu