|
|
Previne bolile de inima
Statisticile arata ca in tarile consumatoare de vin rosu, mortalitatea prin boli cardiovasculare este mai scazuta decat in tarile cu populatii bautoare de bere sau alte bauturi alcoolice. "Cu cat vinul rosu este mai tanar, cu atat efectele benefice asupra organismului uman sunt mai mari. Aceasta se explica prin faptul ca in timpul proceselor de maturare si invechire a vinurilor rosii, polifenolii se oxideaza, micsorandu-se caracterul protector antioxidant", sustine dr. ing. ec. Ion Pusca.Analizele privind compozitia vinului au scos in evidenta ca acesta contine peste 1.000 de substante necesare organismului. Dr. ing. ec. Ion Pusca face o clasificare a acestor substante astfel: alcooli, polifenoli, zaharuri (2 grame/litru in vinurile seci), minerale (potasiu, calciu, magneziu, mangan etc.), vitamine (A, B1, B2, B5, B6, C), substante aromate, acizi organici, proteine.
Combate ulcerul gastric
Bolile neurodegenerative, cancerul sunt provocate de radicalii liberi. Acestia sunt reziduuri metabolice, produse pe de o parte de organismul uman, iar pe de alta parte de factori externi, cum ar fi fumatul, poluarea, medicamentele etc. Datorita actiunii lor bactericide si antioxidante, polifenolii din vin pot bloca actiunea radicalilor liberi si pot impiedica imbatranirea precoce. Polifenolii (materii colorante, taninuri, acizi fenolici) se gasesc intr-o cantitate mai mare in vinurile rosii (3-5 grame la litru) spre deosebire de vinurile albe. Taninurile (substantele care ii dau vinului gustul astringent) imbunatatesc digestia, relaxand musculatura intestinala.
Citește pe Antena3.ro
La inceputul anilor â90 a fost descoperit in pielita boabelor de strugure compusul fenolic numit resveratrol. Aceasta molecula are capacitatea de a reduce nivelul lipidelor din sange, de a preveni bolile cardiovasculare. De asemenea, resveratrolul reduce la minimum posibilitatea aparitiei mutatiilor genetice, ca urmare a actiunii radicalilor liberi, si scade rezistenta celulelor tumorale. Cantitatea de resveratrol este mai mare in vinul rosu decat in cel alb, deoarece mustul fermenteaza mai mult timp impreuna cu pielita si coditele boabelor de strugure.
STIATI CAâ¦
|
|
|
RECOMANDARI. Vinul sec este singura bautura permisa diabeticilor, acesta avand un efect asemanator celui produs de o doza mica de insulina, determinand revenirea glicemiei la nivelul normal. Vinul activeaza circulatia sangvina la nivelul capilar si coronarian. Baut cu moderatie, vinul rosu este recomandat si femeilor pentru prevenirea riscului aparitiei comotiilor cerebrale. Oenologul Ion Pusca ne sfatuieste sa bem vin atunci cand mancam alimente care ar putea fi infestate usor sau care ar putea contine toxine (ciuperci, fructe de mare).
|
|
CANCER. In numarul din ianuarie al revistei americane Journal of Cancer au fost publicate rezultatele unui studiu recent cu privire la avantajele consumului moderat de vin. Potrivit rezultatelor, vinul rosu scade riscul dezvoltarii cancerului de prostata la barbatii de varsta medie. Doctorul Janet L. Stanford si colegii sai de la Centrul de studiu al cancerului din Seatle afirma ca vinul are proprietati anticancerigene. Un pahar cu vin rosu zilnic scade riscul aparitiei cancerului de prostata cu 6%. Acest lucru se explica prin aceea ca flavonoidele din vinul rosu impiedica inmultirea celulelor canceroase.
ASTM. Cercetatorii de la Imperial College din Londra au stabilit ca resveratrolul care se gaseste in vin are proprietati antiinflamatoare. Acesta da rezultate foarte bune in cazurile de astm bronsic si alte afectiuni pulmonare, fara a avea efecte secundare. In acelasi timp, cercetatorii greci sustin ca vinul rosu in doze moderate poate elimina pericolul reprezentat de fumat pentru vasele sangvine. Specialistii incearca realizarea unui preparat special sub forma de aerosol, care sa contina resveratrol si care ar putea fi vandut in farmacii celor care sufera de afectiuni pulmonare. ISTORIE. Calitatile benefice ale vinului au fost cunoscute inca din Antichitate. Hipocrat, parintele medicinii, considera vinul un remediu foarte bun, indicat atat bolnavilor, cat si celor sanatosi. El recomanda fiecarui pacient, de la caz la caz, o anumita doza. In Evul Mediu, vinul a fost folosit in timpul epidemiilor de ciuma si holera. In Grecia Antica, vinul se bea amestecat cu apa. Vinul consumat nediluat era un semn de desfrau. |