x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Vinul rosu, elixirul tineretii

Vinul rosu, elixirul tineretii

16 Mai 2005   •   00:00

  • de GEORGETA LICSANDRU
  • TERAPII ALTERNATIVE
  • Parafrazand dictonul latin "in vino veritas" (in vin este adevarul), putem spune ca "in vin este sanatatea", daca ne gandim la beneficiile terapeutice ale acestei bauturi. Unul, doua pahare cu vin pe zi (130-350 de mililitri) si un regim alimentar bogat in fructe si legume sunt benefice pentru organism, putand preveni afectiunile cardiovasculare si unele forme de cancer. Efectul pozitiv al vinului dispare insa la un consum mai mare de sase pahare pe zi (750-800 de mililitri). Vinul rosu sec are actiune benefica asupra organismului. Vinurile dulci contin o cantitate mai mare de zahar, nefiind recomandate diabeticilor.

    Previne bolile de inima

    Statisticile arata ca in tarile consumatoare de vin rosu, mortalitatea prin boli cardiovasculare este mai scazuta decat in tarile cu populatii bautoare de bere sau alte bauturi alcoolice. "Cu cat vinul rosu este mai tanar, cu atat efectele benefice asupra organismului uman sunt mai mari. Aceasta se explica prin faptul ca in timpul proceselor de maturare si invechire a vinurilor rosii, polifenolii se oxideaza, micsorandu-se caracterul protector antioxidant", sustine dr. ing. ec. Ion Pusca.

    Analizele privind compozitia vinului au scos in evidenta ca acesta contine peste 1.000 de substante necesare organismului. Dr. ing. ec. Ion Pusca face o clasificare a acestor substante astfel: alcooli, polifenoli, zaharuri (2 grame/litru in vinurile seci), minerale (potasiu, calciu, magneziu, mangan etc.), vitamine (A, B1, B2, B5, B6, C), substante aromate, acizi organici, proteine.

    Combate ulcerul gastric

    Bolile neurodegenerative, cancerul sunt provocate de radicalii liberi. Acestia sunt reziduuri metabolice, produse pe de o parte de organismul uman, iar pe de alta parte de factori externi, cum ar fi fumatul, poluarea, medicamentele etc. Datorita actiunii lor bactericide si antioxidante, polifenolii din vin pot bloca actiunea radicalilor liberi si pot impiedica imbatranirea precoce. Polifenolii (materii colorante, taninuri, acizi fenolici) se gasesc intr-o cantitate mai mare in vinurile rosii (3-5 grame la litru) spre deosebire de vinurile albe. Taninurile (substantele care ii dau vinului gustul astringent) imbunatatesc digestia, relaxand musculatura intestinala.

    Cei care beau trei-sase pahare cu vin saptamanal au un risc scazut de imbolnavire de ulcer gastric, deoarece vinul stimuleaza producerea de suc gastric si distruge bacteriile responsabile.

    La inceputul anilor ’90 a fost descoperit in pielita boabelor de strugure compusul fenolic numit resveratrol. Aceasta molecula are capacitatea de a reduce nivelul lipidelor din sange, de a preveni bolile cardiovasculare. De asemenea, resveratrolul reduce la minimum posibilitatea aparitiei mutatiilor genetice, ca urmare a actiunii radicalilor liberi, si scade rezistenta celulelor tumorale. Cantitatea de resveratrol este mai mare in vinul rosu decat in cel alb, deoarece mustul fermenteaza mai mult timp impreuna cu pielita si coditele boabelor de strugure.

    In compozitia vinului, apa reprezinta aproximativ 80%. Insa nu este un lichid obisnuit, inert si pasiv, ci o "apa activa", de origine vegetala. "Putem afirma ca vinul este un produs alimentar complet, care mentine sanatatea si prelungeste viata daca este baut in cantitati moderate. Impotriva clasarii vinului ca aliment si a folosirii lui ca medicament a existat si mai exista inca o anumita propaganda, incercandu-se in mod gresit sa se puna semnul egalitatii intre vin si bauturile alcoolice, care in general contin numai alcool si apa", afirma oenologul Ion Pusca.

    STIATI CA…
  • Vinul a aparut in urma cu 8.000 de ani in Mesopotamia.
  • Potrivit statisticilor, consumul anual de vin este benefic in cantitati de maximum 80 de litri in cazul barbatilor si de 40 de litri in cazul femeilor.
  • In industria cosmetica se fabrica in acest moment creme de fata cu polifenoli din seminte de struguri si vitamina E. Un studiu facut la Bordeaux (Franta) a aratat ca aceasta crema cu vitamina E protejeaza fata in proportie de 15%, in timp ce crema cu polifenoli din struguri protejeaza tenul in proportie de 87%.
  • RECOMANDARI. Vinul sec este singura bautura permisa diabeticilor, acesta avand un efect asemanator celui produs de o doza mica de insulina, determinand revenirea glicemiei la nivelul normal. Vinul activeaza circulatia sangvina la nivelul capilar si coronarian. Baut cu moderatie, vinul rosu este recomandat si femeilor pentru prevenirea riscului aparitiei comotiilor cerebrale. Oenologul Ion Pusca ne sfatuieste sa bem vin atunci cand mancam alimente care ar putea fi infestate usor sau care ar putea contine toxine (ciuperci, fructe de mare).

    BENEFICII. Printre oameni circula un mit potrivit caruia vinul rosu provoaca cresterea tensiunii arteriale. Dr. Ion Pusca neaga acest lucru, afirmand ca vinul rosu de calitate are capacitatea de a preveni aparitia hipertensiunii arteriale. Vinul are un rol important in prevenirea imbatranirii precoce si reduce riscul aparitiei bolii Alzheimer. Mareste tonusul muscular prin actiunea asupra sistemului nervos periferic. De asemenea, vinul are o actiune pozitiva asupra stresului si starilor depresive, diminueaza tensiunea si anxietatea.

    CANCER. In numarul din ianuarie al revistei americane Journal of Cancer au fost publicate rezultatele unui studiu recent cu privire la avantajele consumului moderat de vin. Potrivit rezultatelor, vinul rosu scade riscul dezvoltarii cancerului de prostata la barbatii de varsta medie. Doctorul Janet L. Stanford si colegii sai de la Centrul de studiu al cancerului din Seatle afirma ca vinul are proprietati anticancerigene. Un pahar cu vin rosu zilnic scade riscul aparitiei cancerului de prostata cu 6%. Acest lucru se explica prin aceea ca flavonoidele din vinul rosu impiedica inmultirea celulelor canceroase.

    ASTM. Cercetatorii de la Imperial College din Londra au stabilit ca resveratrolul care se gaseste in vin are proprietati antiinflamatoare. Acesta da rezultate foarte bune in cazurile de astm bronsic si alte afectiuni pulmonare, fara a avea efecte secundare. In acelasi timp, cercetatorii greci sustin ca vinul rosu in doze moderate poate elimina pericolul reprezentat de fumat pentru vasele sangvine. Specialistii incearca realizarea unui preparat special sub forma de aerosol, care sa contina resveratrol si care ar putea fi vandut in farmacii celor care sufera de afectiuni pulmonare.

    ISTORIE. Calitatile benefice ale vinului au fost cunoscute inca din Antichitate. Hipocrat, parintele medicinii, considera vinul un remediu foarte bun, indicat atat bolnavilor, cat si celor sanatosi. El recomanda fiecarui pacient, de la caz la caz, o anumita doza. In Evul Mediu, vinul a fost folosit in timpul epidemiilor de ciuma si holera. In Grecia Antica, vinul se bea amestecat cu apa. Vinul consumat nediluat era un semn de desfrau.
    ×
    Subiecte în articol: vinul roşu