AMENINTARE
Cercetatorii avertizeaza asupra pericolului mutatiilor redutabilului virus aviar. In acest sens, Institutul de Boli Infectioase "Matei Bals" din Bucuresti a inceput achizitionarea de reactivi pentru secventierea virusului gripei aviare.
AMENINTARE
Cercetatorii avertizeaza asupra pericolului mutatiilor redutabilului virus aviar. In acest sens, Institutul de Boli Infectioase "Matei Bals" din Bucuresti a inceput achizitionarea de reactivi pentru secventierea virusului gripei aviare.
Cu ajutorul acestui tip de reactivi se stabileste daca virusul gripal aviar a suferit mutatii. Testul preia ARN-ul (acidul ribonocleic) virusului si analizeaza pozitia fiecarui aminoacid. Compara pozitiile standard si identifica unde apar abateri. Astfel este posibila identificarea eventualelor mutatii ale virusului. Din momentul izolarii virusului, secventierea lui se realizeaza in 24 de ore. Un test de secventiere a virusului gripal aviar costa 480 de euro. Potrivit directorului Institutului "Matei Bals", prof. dr. Adrian Streinu Cercel, virusul gripal aviar este extrem de "pacatos" pentru om. "Daca-si capata abilitatea de a se transmite interuman, situatia e critica. S-a vorbit de un vaccin impotriva gripei aviare la om. Dar acel vaccin este facut pe o susa din 2003 si nu se stie daca virusul gripal aviar aflat la ora actuala in circulatie, cu eventualele mutatii suferite, mai are legatura cu virusul folosit pentru vaccin". Acesta este motivul pentru care expertii OMS sunt in alerta pentru a identifica posibilele mutatii ale virusului care circula in diferite zone ale globului. Vaccinul contra virusului aviar respecta principiul vaccinului gripal obisnuit. Ambele virusuri isi modifica structura. La Institutul "Matei Bals" se efectueaza, de asemenea, un test latex, rapid "aviar". Se ia pe o lamela o singura picatura de sange, iar testul indica daca sunt sau nu sunt prezenti anticorpi la H5. Insa nu se poate stabili de cat timp sunt acesti anticorpi.
"Umanizare"
Daca H5N1 contamineaza o persoana bolnava de gripa obisnuita, virusul ar putea sa profite de acest teren tarat si sa se "umanizeze". Adica H5N1 sa imprumute material genetic de la virusul gripei obisnuite. Din aceasta combinatie ar putea sa apara un nou tip de virus susceptibil de a avea receptori pentru celulele omului. Acest mecanism ar facilita in final transmiterea virusului interuman, pericolul pandemiei fiind in acel moment urias. Se pare ca acest pericol bate la usa. "Problema nu este daca va fi sau nu va fi pandemie, ci cand va fi", avertizeaza prof. dr. Streinu Cercel.
Contagios si mortal
Gripa aviara este o infectie provocata de un virus din familia Orthomyxoviridae, care are mai multe tipuri de virusuri, dintre care Influenzavirus A, divizate in subtipuri H5 si H7.
Citește pe Antena3.ro
|
DOTARE. Prof. dr. Adrian Streinu Cercel (foto), directorul Institutului "Matei Bals", precizeaza ca principalele simptome ale gripei aviare la om sunt febra (peste 38 de grade Celsius), tulburarile respiratorii, de inghitire, in timp ce gripa sezoniera debuteaza cu febra, dureri de cap si musculare. Specifice gripei aviare sunt tulburarile de respiratie si inghitire. Cazurile suspecte de gripa aviara sunt transportate de urgenta la Institutul "M. Bals". Aici exista un pavilion special cu 15 paturi de anestezie/terapie intensiva si aparate de ventilare mecanica pentru cazurile extreme, cu tulburari de respiratie majore.
|