x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Virusul aviar sta la panda

Virusul aviar sta la panda

de Magda Marincovici    |    24 Ian 2006   •   00:00
Virusul aviar sta la panda

AMENINTARE
Cercetatorii avertizeaza asupra pericolului mutatiilor redutabilului virus aviar. In acest sens, Institutul de Boli Infectioase "Matei Bals" din Bucuresti a inceput achizitionarea de reactivi pentru secventierea virusului gripei aviare.
AMENINTARE
Cercetatorii avertizeaza asupra pericolului mutatiilor redutabilului virus aviar. In acest sens, Institutul de Boli Infectioase "Matei Bals" din Bucuresti a inceput achizitionarea de reactivi pentru secventierea virusului gripei aviare.
Cu ajutorul acestui tip de reactivi se stabileste daca virusul gripal aviar a suferit mutatii. Testul preia ARN-ul (acidul ribonocleic) virusului si analizeaza pozitia fiecarui aminoacid. Compara pozitiile standard si identifica unde apar abateri. Astfel este posibila identificarea eventualelor mutatii ale virusului. Din momentul izolarii virusului, secventierea lui se realizeaza in 24 de ore. Un test de secventiere a virusului gripal aviar costa 480 de euro.

Potrivit directorului Institutului "Matei Bals", prof. dr. Adrian Streinu Cercel, virusul gripal aviar este extrem de "pacatos" pentru om. "Daca-si capata abilitatea de a se transmite interuman, situatia e critica. S-a vorbit de un vaccin impotriva gripei aviare la om. Dar acel vaccin este facut pe o susa din 2003 si nu se stie daca virusul gripal aviar aflat la ora actuala in circulatie, cu eventualele mutatii suferite, mai are legatura cu virusul folosit pentru vaccin". Acesta este motivul pentru care expertii OMS sunt in alerta pentru a identifica posibilele mutatii ale virusului care circula in diferite zone ale globului. Vaccinul contra virusului aviar respecta principiul vaccinului gripal obisnuit. Ambele virusuri isi modifica structura.

La Institutul "Matei Bals" se efectueaza, de asemenea, un test latex, rapid "aviar". Se ia pe o lamela o singura picatura de sange, iar testul indica daca sunt sau nu sunt prezenti anticorpi la H5. Insa nu se poate stabili de cat timp sunt acesti anticorpi.

"Umanizare"


Daca H5N1 contamineaza o persoana bolnava de gripa obisnuita, virusul ar putea sa profite de acest teren tarat si sa se "umanizeze". Adica H5N1 sa imprumute material genetic de la virusul gripei obisnuite. Din aceasta combinatie ar putea sa apara un nou tip de virus susceptibil de a avea receptori pentru celulele omului. Acest mecanism ar facilita in final transmiterea virusului interuman, pericolul pandemiei fiind in acel moment urias. Se pare ca acest pericol bate la usa. "Problema nu este daca va fi sau nu va fi pandemie, ci cand va fi", avertizeaza prof. dr. Streinu Cercel.

Contagios si mortal


Gripa aviara este o infectie provocata de un virus din familia Orthomyxoviridae, care are mai multe tipuri de virusuri, dintre care Influenzavirus A, divizate in subtipuri H5 si H7.

Gripa aviara poate afecta aproape toate speciile de pasari salbatice si domestice. Este o boala contagioasa cu grad ridicat de mortalitate.

Influenzavirus A poate contamina si mamifere. Virusul responsabil de gripa la pasarile domestice si salbatice a fost pentru prima data identificat in anii ’70. H5N1 a fost izolat initial la pasari salbatice. Primele focare au fost izolate in anii ’90 in Europa si Statele Unite.

DOTARE. Prof. dr. Adrian Streinu Cercel (foto), directorul Institutului "Matei Bals", precizeaza ca principalele simptome ale gripei aviare la om sunt febra (peste 38 de grade Celsius), tulburarile respiratorii, de inghitire, in timp ce gripa sezoniera debuteaza cu febra, dureri de cap si musculare. Specifice gripei aviare sunt tulburarile de respiratie si inghitire. Cazurile suspecte de gripa aviara sunt transportate de urgenta la Institutul "M. Bals". Aici exista un pavilion special cu 15 paturi de anestezie/terapie intensiva si aparate de ventilare mecanica pentru cazurile extreme, cu tulburari de respiratie majore.

PROTECTIE MAXIMA. La Institutul "Matei Bals", personalul medical care intra in contact cu pacientul suspectat de gripa aviara este dotat cu echipament special de unica folosinta, care respecta regimul deseurilor contaminate: halat, boneta, manusi, ochelari... Au fost achizitionate masti de ultima generatie, cu multiple filtre, covorase impregnate cu substante speciale. De asemenea, personalul medical este dotat cu telefoane mobile pentru a comunica fara nici un risc cu restul colegilor.

PROBE. „In aceasta cutie se transporta probele prelevate de la persoana suspectata de contaminare cu virusul aviar. Probele constau n principal n exudat faringian pentru izolarea virusului si de sAnge. In conditii de maxima securitate, probele sunt duse la laboratorul de virusologie pentru confirmarea diagnosticului. Foaia pacientului este introdusa n calculator ntr-un program special codificat GAV", spune doctorul Elisabeta Benea, medic primar de boli infectioase, de la Institutul „Matei Bals".
×
Subiecte în articol: gripă virusul bals virusului aviar