300 de experti din toata lumea s-au intalnit saptamana trecuta la Roma pentru a face schimb de informatii de ultima ora in ceea ce priveste gripa aviara. Majoritatea expertilor care si-au dat intalnire la Roma sunt responsabili ai Agentiei Natiunilor Unite pentru Agricultura si Alimentatie (FAO) si ai Organizatiei Mondiale pentru Sanatatea Animalelor (OIE). Din pacate, concluziile nu sunt prea optimiste. Deoarece multe incertitudini staruie in jurul faimosului virus aviar si al rolului pasarilor salbatice in raspandirea acestuia.
De altfel, laitmotivul acestei reuniuni a fost "incertitudini". Inclusiv Joseph Domenech, veterinar sef in cadrul FAO, la conferinta de presa prilejuita de acest eveniment, a apelat in cateva randuri la cuvantul incertitudine. Pasarile salbatice sunt un vector esential in transmiterea virusului, insa nu stim care specii transporta virusul, nu stim care dintre aceste pasari sunt, permanent sau temporar, rezervor pentru virus, spunea Joseph Domenech. In acest context nesigur, este foarte importanta colectarea tuturor informatiilor pentru a intelege mai bine si a reconstitui acest puzzle numit gripa aviara.
Monitorizare si bani
In timpul reuniunii, Juan Lubroth, expert in sanatatea animalelor in cadrul FAO, a precizat ca gripa aviara nu va disparea de la sine. Si tocmai de aceea este o problema care trebuie supravegheata multi ani, necesitand o sustinere financiara si tehnica importanta. "Este dificil sa apreciem impactul financiar al crizei, dar stim totusi ca el este enorm. Si ca pana acum au fost sacrificati peste 200 de milioane de pui", a avertizat J. Domenech.
Expertii reuniti la Roma avertizeaza ca situatia in Africa ar putea fi mai dificila in acest an, iar Europa ar putea fi din nou "atacata" de virus prin intermediul pasarilor migratoare. Rezumand perspectiva, Joseph Domenech a declarat ca este dificil sa stim ce ne rezerva anul 2007.
INDONEZIA. Saptamana trecuta, alti doi copii indonezieni, de 7 si 15 ani, au murit din cauza gripei aviare. Anuntul a fost facut vineri de Runizar Rusin, un inalt responsabil in cadrul Ministerului Sanatatii din Indonezia. Acesta a mai comunicat ca au fost trimise la laboratoarele OMS probe pentru a confirma cauza deceselor. Potrivit OMS, in Indonezia, gripa aviara a provocat moartea a 36 de persoane. De la inceputul anului, in Indonezia s-au inregistrat cele mai multe persoane decedate din cauza virusului aviar.