x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Visul de a fi parinte

Visul de a fi parinte

21 Feb 2005   •   00:00

SANATATEA CUPLULUI

MAGDA MARINCOVICI

In ultimele decenii, in intreaga lume, prin tehnica numita "reproducere umana asistata" au fost solutionate aproximativ 300.000 de cazuri de infertilitate. Multe cupluri si-au realizat, astfel, visul de a deveni parinti. Au aparut insa temeri ca micutii conceputi in eprubeta sunt mai fragili. Si mult timp s-a crezut, chiar ca acesti copii foarte foarte doriti, ar fi afectati de modul deosebit in care au fost conceputi.

Dar un studiu foarte recent efectuat in Anglia, prezentat in cadrul conferintei Societatii Europene de Reproducere Umana si Embriologie ofera argumente capabile sa ne convinga de contrariul.

Normali

Autorii studiului interesati de acest subiect au pornit cercetarile de la primii copii nascuti prin metode de reproducere umana asistata. Cercetatorii au formulat chestionare si au efectuat vizite la domiciliul acestor familii. Prin aceste instrumente de studiu, ei au cautat sa evalueze relatiile dintre copii si parinti si, de asemenea, dezvoltarea psihica a copiilor. Studiul devine si mai interesant daca tinem seama ca acesti copii sunt deja adolescenti. Astfel, rezulatele obtinute la copiii conceputi prin aceste metode au fost comparate cu cele obtinute la copiii conceputi in mod natural. Au fost evaluate 400 de familii. Datele colectate din chestionare si vizite arata ca micutii conceputi in eprubeta nu prezinta nici o problema de comportament. Starea de sanatate psihica s-a dovedit a fi asemanatoare celei a copiilor conceputi natural. Diferentele minore intre cele doua categorii de copii au fost puse mai mult pe seama perioadei indelungate in care parintii nu s-au bucurat de prezenta micutilor si mai putin pe fertilizarea in vitro.

In mod surprinzator, copii care sunt rodul reproducerii umane asistate beneficiaza de o calitate superioara a educatiei in familie. Este concluzia unei ample anchete publicata in anul 1999. Aceeasi ancheta a mai scos in evidenta ca femeile care au facut apel la fertilizarea in vitro au fost mai stresate in timpul sarcinii.

In Israel a fost finalizat un alt studiu care a comparat coeficientul de inteligenta a 51 de copii conceputi, cu 51 de copii conceputi prin fertilizare in vitro. Diferentele intre cele doua grupe sunt zero. Mai mult autorii studiului sunt de parere ca un grad mai mare de agresivitate, anxietate si depresie prezinta copii cu parinti in varsta, decat semenii lor care au venit pe lume prin fertilizare in vitro.

×
Subiecte în articol: copii conceputi