x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Zambetul dorit dintotdeauna

Zambetul dorit dintotdeauna

02 Mai 2005   •   00:00

  • de DR. ANDREEA PETROVITS
    Medic specialist Stomatologie Generala
    Clinica Dent Estet
  • LA STOMATOLOG
  • Fie ca ne place sau nu, trebuie sa recunoastem ca in zilele noastre oamenii ne judeca in primul rand dupa infatisare. Si sa nu uitam ca un zambet sarmant ne poate oricand deschide incredibil de multe usi. Din fericire, acum Clinica Dent Estet are la dispozitie o gama larga de proceduri care sa ne redea zambetul hollywoodian mult dorit: fatete si coroane ceramice, implanturi, obturatii fizionomice si, nu in ultimul rand, tratamentele de albire dentara. Clinica Dent Estet este una dintre primele clinici dentare din Romania care utilizeaza albirea dentara cu lumina de mare putere si garanteaza mentinerea rezultatului albirii timp de 1-3 ani. Acest lucru se datoreaza colaborarii cu firma Brite Smile ale carei produse au fost cotate in urma testelor clinice comparative printre liderii mondiali ai pietei stomatologice (JADA vol. 134, 2003). Gelul cu continut redus de peroxid este activat de o lampa cu plasma, care in doar 60 de minute va conferi dintilor dumneavoastra un alb stralucitor.

    Siguranta tratamentului

    Numeroase studii stiintifice au dovedit ca tratamentul de albire dentara si gelul pe baza de peroxizi folosit nu afecteaza in nici un fel integritatea smaltului dentar. Nu va lasati pacaliti de produsele de albire din magazine. Este adevarat ca pretul lor este mai mic si eficienta multumitoare, dar substanta de albit ar putea fi nociva pentru gingie si smaltul dintilor. La unii pacienti pot aparea efecte adverse reprezentate de sensibilitate dentara si gingivala, care insa sunt trecatoare, disparand imediat dupa intreruperea tratamentului. Disconfortul poate fi combatut prin aplicarea de geluri desensibilizante sau fluorizante in gutierele de albire.

    Consultatia

    In prima sedinta, medicii nostri va vor informa asupra posibilitatilor de tratament dentar cosmetic, a tehnicilor folosite, a avantajelor si dezavantajelor. Dupa consult se pot face si investigatii suplimentare, cum ar fi fotografii si radiografii dentare. Tratamentul de albire este intotdeauna precedat de detartraj si periaj dentar profesional sau lustruire cu jet de apa si pulbere de bicarbonat.

    Metodele de albire

    La ora actuala exista doua metode de albire cu rezultate excelente. Albirea se poate face direct in cabinetul stomatologic intr-o singura ora sau poate fi facuta la domiciliul pacientului prin purtarea, timp de cateva zile, a gelului de albire in gutiere confectionate in cabinet.

    Metoda de albire in cabinet asociaza efectele gelului de albire cu cele ale ultrasunetelor, laserului sau ale luminii de mare intensitate. Tratamentul incepe prin protejarea buzelor, obrajilor si gingiilor cu materiale speciale si continua prin aplicarea gelului pe dinti. Lumina de mare intensitate sau laserul vor activa gelul care va elibera oxigenul activ. Este o metoda rapida si spectaculoasa.

    Albirea efectuata la domiciliul pacientului presupune o prima sedinta de amprentare a dintilor si confectionare a unor gutiere speciale personalizate. In acestea, pacientul va aplica gelul de albire si le va purta zilnic timp de cateva ore in functie de indicatiile medicului. Albirea se va face progresiv.

    SFATUL MEDICULUI
    Pentru inceperea tratamentului de albire este foarte important sa va adresati unui medic stomatolog specializat.
  • Daca doriti si alte tratamente dentare cosmetice (fatete, coroane ceramice), ar fi bine sa va supuneti mai intai unui tratament de albire, astfel incat restaurarile dentare ulterioare sa corespunda nuantei dintilor albiti. Dr. Petrovits spune ca in perioada tratamentului nu trebuie sa fumati si sa consumati in exces alimente colorate (cafea, ceai, vin rosu, coloranti alimentari).
  • STIRI
    ROMA ANTICA. Locuitorii Romei antice socoteau ca medicina este ocupatia sclavilor sau a strainilor. Afectiunile stomatologice in capitala Imperiului Roman erau datoria medicilor obisnuiti, care de obicei erau greci. Cu toate acestea, romanii acordau o deosebita atentie ingrijirii dentare. Pentru curatarea dintilor foloseau un praf din petale de trandafir si nuci, iar dupa aceea faceau gargara cu vin. Cu cat in componenta acestor "paste de dinti" intrau mai multe ingrediente, cu atat erau mai scumpe. De asemenea, pentru spalarea dintilor era folosit un amestec din praf de oase si miere.

    CARII. Cercetatorii englezi au descoperit o peptida care poate preveni cariile. Un grup de voluntari si-au clatit gura zece zile cu o solutie antiseptica (pe baza acestei peptide). Dupa aceea, subiectii au fost impartiti in doua grupe: una din grupe a folosit solutia zilnic, iar cealalta nu a folosit-o deloc. Dupa trei saptamani, pe suprafata dintilor celor care nu au folosit solutia au aparut bacteriile provocatoare de carii.

    FITOTERAPIE. Plantele medicinale stau la baza multor paste de dinti de pe piata. Plantele au proprietati calmante, dezinfectante si antiinflamatorii. Astfel, extractul de urzica stimuleaza procesul de regenerare a celulelor si smaltului dentar, tonifica gingiile. Musetelul are proprietati antiseptice si calmante. Pasta de dinti cu extract de arbore de ceai improspateaza respiratia si stimuleaza regenerarea tesuturilor. Extractul de aloe vera ucide atat bacteriile de pe dinti, cat si pe cele de pe gingii. Medicii stomatologi recomanda pastele pe baza de plante ca mijloc de prevenire a cariei dentare si a tartrului.
    ×
    Subiecte în articol: dintilor albire