Maria Alina e un copil cuminte. "Un copil serios", o descrie diriginta clasei a VII-a de la şcoala din Rădăuţi, unde fetiţa merge la cursuri. N-a fost tot timpul aşa, însă în cinci ani s-a maturizat enorm. În 2005 a ajuns pentru prima dată la spital. I se umflaseră nişte ganglioni în zona gâtului şi a mers la control. După analize amănunţite, medicii de la Institutul Oncologic din Cluj au pus diagnosticul - Limfom Kodgkin. Un cancer al sângelui. Ganglionii au fost operaţi şi, jumătate de an, Maria Alina a stat în spital, conectată la perfuzia cu citostatice.
"A văzut multe în spital. Boala şi tristeţea celor de acolo i-au răpit bucuria firească a copiilor", povesteşte prof. Cristina Ieşan, diriginta fetiţei. La finele lui 2005, boala a intrat în remisie. Maria a reuşit să-şi încheie anul şcolar şi a mers mai departe. Anual se ducea cu părinţii la Cluj pentru control. La nici doi ani după ce crezuseră că au scăpat de coşmarul numit cancer, medicii le-au spus că boala a revenit. A urmat o nouă serie chinuitoare de chimioterapie. "Era vacanţa de vară din 2007 şi nu i-au fost afectate studiile. Mama ar fi vrut s-o retragă de la şcoală, ca să nu o mai împovăreze cu un stres în plus, dar am sfătuit-o, am rugat-o chiar, să nu o facă. Mariei îi place şcoala, plângea când nu putea să vină, şi este un copil foarte bun. Are note mari şi munceşte, îi place să înveţe", o descrie diriginta.
Fetiţa cu ochii luminoşi a rămas fără păr din cauza tratamentului, se simţea rău, dar avea puterea să-şi încurajeze părinţii. Când colegii ei spuneau că visează să devină fotbalişti sau doctori, Maria Alina spunea stins: "Dacă mă ajută Dumnezeu să fiu sănătoasă, tot ce îmi doresc e să am o familie. Şi un loc de muncă, unde să fac treabă bună. Atât".
Cel mai mult îi place matematica, spune diriginta ei. Din anii care au trecut, scade lunile în care a stat în spital, ca să se poată gândi la viitor. Iar anul trecut a primit vestea minunată pentru care se rugase atât - boala intrase în remisie completă. "A reuşit chiar, cu ajutorul unor oameni buni, să facă o analiză PET în Ungaria, care a confirmat că era sănătoasă", îşi aminteşte Cristina Ieşan. Din păcate însă, bucuria i-a fost, de data asta, de şi mai scurtă durată. La 25 mai anul acesta, ganglionii au reapărut.
Medicii clujeni i-au spus mamei că agresivitatea crescută a bolii impune realizarea de urgenţă a unui transplant medular. Numai că, în România, acesta nu se poate face. Alina Maria nu este compatibilă cu nici unul dintre părinţii ei, iar la noi nu se fac, momentan, transplanturi de la donatori neînrudiţi. Singura soluţie, au spus doctorii, este găsirea unei clinici în străinătate.
Tatăl Mariei, care între timp a plecat la muncă în Italia, a găsit acolo o clinică şi, zilele acestea, fetiţa şi mama ei au plecat la analize. În urma unei campanii umanitare declanşate la nivel local de diriginta şi colegii fetiţei, s-au strâns banii pentru a plăti costul spitalizării şi al investigaţiilor. Însă Maria Alina va trebui să rămână în Italia pentru transplant. Iar costurile acestuia depăşesc de mii de ori posibilităţile părinţilor ei. Este vorba despre aproximativ 100.000 euro, bani pe care familia Mariei n-ar putea să-i strângă fără ajutor nici în zece vieţi. "Nu i-am spus Mariei că vom apela la cei din jur. Că vom cere bani pentru ea. Pentru că s-ar fi întristat şi mai mult. Ea nu ştie acum cât de gravă e situaţia în care se află. Dar, dacă nu reuşim să strângem aceşti bani, e foarte posibil să o pierdem...", spune cu tristeţe în glas Cristina Ieşan.
Ajutor!
Până acum, Maria Alina şi părinţii ei s-au luptat singuri cu boala fetiţei. Au învins de două ori. Pentru ultima bătălie, şi cea mai grea, au nevoie de sprijinul celor din jur. Dacă o clasă de copii a putut să se implice şi să o ajute să ajungă în Italia, noi o putem ajuta să rămână acolo şi să se facă bine.
Dacă vreţi şi puteţi să o ajutaţi pe Maria să-şi cumpere şansa la viaţă, faceţi o donaţie cât de mică într-unul dintre conturile deschise la BCR, Sucursala Rădăuţi, judeţul Suceava, pe numele mamei fetiţei:
Titular: Savu Aspazia Domnica
CONT LEI: RO64RNCB0241108608560003
CONT EURO: RO37RNCB0241108608560004
Pentru mai multe detalii, diriginta Mariei poate fi contactată la numărul de telefon 0745.473.184.