x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Zgomotul, colegul meu de munca

Zgomotul, colegul meu de munca

06 Iun 2005   •   00:00

MEDICUL DE FAMILIE
Mediul in care lucram isi pune de foarte multe ori amprenta asupra sanatatii noastre.

  • de GEORGETA LICSANDRU

  • Factorii de risc de la locul de munca incep cu banalul stres, cu suprasolicitarea si se termina cu expunerea la zgomot, noxe, la substante chimice toxice. Dr. Adriana Todea, seful Sectiei de Medicina Muncii de la Institutul de Sanatate Publica Bucuresti, defineste bolile profesionale drept "afectiuni determinate de factori nocivi, chimici, biologici, existenti in procesele de munca, si de suprasolicitarea diferitelor organe, aparate si sisteme ale organismului (aparatul locomotor, ochii, laringele, suprasolicitare neuropsihosenzoriala etc.) in indeplinirea sarcinilor de serviciu, indiferent de tipul de contract de munca existent intre angajator si angajat". Cele mai frecvente simptome pentru care sunt solicitati medicii de familie sunt durerile de spate sau durerile articulare. De cele mai multe ori, acestea au drept cauza pozitia incorecta la locul de munca.

    In scop preventiv, atat pacientii, cat si medicul de familie sau medicul de medicina muncii trebuie sa acorde o deosebita atentie examenelor medicale efectuate la angajare, dar si controalelor medicale periodice. Prin acestea se pot depista modificari in starea de sanatate a angajatilor cauzate de expunerea la diferiti agenti nocivi.

    Bolile profesionale

    Zgomotul sta la baza unui numar foarte mare de imbolnaviri, fiind principala cauza a hipoacuziei si surditatii profesionale. Anul trecut, in industria constructoare de masini au fost inregistrate 25 de cazuri de hipoacuzie si 38 de cazuri de surditate, iar in industria extractiva - 75 de cazuri de hipoacuzie si 9 cazuri de surditate.

    Lista bolilor profesionale cuprinde artrozele cronice, periartritele, necrozele aseptice, bursitele, surditatea, intoxicatiile cronice, tuberculoza, afectiunile pulmonare determinate de patrunderea in organism pe cale respiratorie a fibrelor de azbest. Profesia poate determina si agravarea miopiei preexistente, cauzata de incordarea permanenta a vederii in activitati care solicita ochii. In categoria bolilor profesionale sunt incluse si varicele accentuate ale membrelor inferioare, complicate cu tulburari trofice sau cu tromboflebite, cauzate de statul in picioare prelungit.

    "Comparativ cu 2003, in 2004 a scazut numaurul cazurilor noi de imbolnavire profesionala. Acest lucru poate fi explicat prin faptul ca exista o mai buna preocupare privind imbunatatirea conditiilor de munca din partea unor angajatori, dar si printr-o minimalizare a importantei efectuarii controalelor medicale de catre alti angajatori", afirma dr. Adriana Todea.

    Statistici

    Potrivit statisticilor Institutului de Sanatate Publica, ramurile de activitate in care anul trecut s-a inregistrat cel mai mare numar de zile de concediu medical sunt sanatatea si asistenta sociala, industria confectiilor si industria alimentara, unde lucreaza mai mult femeile. In ceea ce priveste bolile profesionale diagnosticate anul trecut, pe primul loc se situeaza bolile infectioase si parazitare, urmate de afectiunile respiratorii (bronsita cronica, astm bronsic) si de intoxicatiile cronice. 17,22% din totalul imbolnavirilor profesionale (259 de cazuri) sunt reprezentate de intoxicatii cu monoxid de carbon, crom, plumb, gaze si vapori iritanti etc.

    Stresul profesional sta la baza unor boli hormonale, a dereglarilor tiroidiene, ulcerului gastric, a nevrozelor atipice, care pot evolua spre alte boli neuro-psihosomatice. Toate aceste afectiuni sunt declansate de cresterea responsabilitatii in munca, de competitie, de incertitudinea serviciului.

    SILICOZA. Una dintre cele mai vechi boli profesionale cunoscute, silicoza omoara anual mii de oameni in lume. Este o boala incurabila provocata de inhalarea pulberilor cu continut de bioxid de siliciu liber cristalin. Aceasta boala este ireversibila din punct de vedere evolutiv, progresand chiar si dupa incetarea expunerii la factorii de risc. Cei mai predispusi la a suferi de silicoza sunt minerii, cei care lucreaza in cariere de piatra, la prelucrarea sticlei, ceramicii, pulberilor abrazive. In 2004, in Romania au fost raportate 269 de cazuri de silicoza.

    RISC. "Infectia cu virusurile hepatitice se manifesta sub forma epidemica in randul persoanelor carora li s-a administrat sange sau derivate de sange, precum si la personalul medico-sanitar care vine in contact cu sangele sau produsele din sange de la bolnavi", sustine dr. Adriana Todea. De asemenea, in spitalele sau sanatoriile pentru bolnavii de tuberculoza, medicii si infirmierele prezinta un risc de doua-trei ori mai mare de a suferi de aceasta boala. In 2004, in tara noastra au fost declarate 25 de noi cazuri de tuberculoza la personalul medico-sanitar.

    STIATI CA
  • Conform raportarilor anuale ale Directiilor de Sanatate Publica din Romania, aproximativ 45,89% dintre angajati sunt expusi uneia sau mai multor noxe la locul de munca.
  • La nivel mondial, chiar daca s-au imbunatatit conditiile de munca, sanatatea angajatilor este amenintata de alte riscuri. Astfel, miscarile multiple, repetitive impuse de tehnologiile moderne sunt uneori cauza afectiunilor osteo-musculo-articulare.
  • Anul trecut, in tara noastra au fost inregistrate 258 de noi cazuri de hipoacuzie si surditate cauzate de zgomotul la locul de munca.
  • ×
    Subiecte în articol: cazuri profesionale munca