x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Patru strategii pentru a depăși triggerele emoționale

Patru strategii pentru a depăși triggerele emoționale

de Maria Coman     |    19 Sep 2023   •   06:00
Patru strategii pentru a depăși triggerele emoționale

Triggerele emoționale sunt acele reacții emoționale care ni se pare că apar brusc și sunt extrem de puternice. Ele pot fi declanșate de orice cuvânt, persoană, eveniment sau experiență care declanșează o reacție emoțională imediată. Este ca și cum ai fi surprins de un zgomot: Zgomotul este declanșatorul; sperietura este răspunsul. Reacțiile noastre la declanșatorii noștri emoționali sunt adesea excesive, durând mai mult decât ar avea sensi și justificare pentru evenimentul respectiv. Este ca și cum am sări în continuare la sunetul ușii trântite, la câteva ore după ce ușa nu se mai trântește.

Nu toate triggerele emoționale sunt negative. Ele pot stimula, de asemenea, bucuria sau amintirile fericite, cum ar fi atunci când mirosim o floare care ne amintește de un loc pe care îl iubim sau când vedem o fotografie a unui eveniment sau a unui moment  în care ne-am simțit fericiți. Totuși, folosim de obicei termenul acesta pentru a descrie stimulii negativi - cei care declanșează tristețea, furia sau frica, precum și durerea, rușinea și disperarea, dezamăgirea sau îngrijorarea. 

Atunci când avem o astfel de experiență, corpul nostru intră în reacție de supraviețuire: luptă, fuge sau îngheață. Inima începe să bată mai repede, transpirăm, e posibil să ne fie frig sau foarte cald, iar sistemul nervos simpatic este activat pentru a ne salva de răul perceput. De aici și tot valul de senzații pe care le simțim în situații de acest gen și care ne fac să credem că situația este, de fapt, mai rea decât în realitate, iar pericolul mult mai mare. Adesea nu există niciun pericol, dar creierul nostru nu știe să facă diferența. 

Strămoșii noștri au învățat să confecționeze unelte cu cel puțin 2 milioane de ani în urmă, pentru a se descurca cu nevoile lor și pentru a supraviețui. Astăzi avem o varietate de unelte, inclusiv resurse interioare, pentru a ne ajuta să le rezolvăm pe ale noastre. Așa că iată câteva dintre instrumentele psihologice și spirituale specifice pentru a ne ajuta să răspundem, mai degrabă decât să reacționăm, la propriile noastre declanșatoare.

  1. Căutați sursa Identificarea sursei unei reacții de declanșare - un eveniment specific sau o traumă - este esențială pentru a ne elibera de ea. Triggerele bazate pe traume din trecut ne arată unde invadează trecutul prezentul. Dar ele ne permit, de asemenea, să privim direct în interiorul nostru. Iar atunci când localizăm cu precizie de unde vine un astfel de declanșator, vom reuși să reducem semnificativ efectul acestuia, mai ales prin ancorarea în prezent. Ceea ce ni s-a întâmplat acum 20 de ani, de exemplu, nu mai reprezintă o situație periculoasă și nu mai avem de ce să ne raportăm la ea. 

  2. Fiți atenți la proiecție. Reacțiile de declanșare au legătură cu proiecția. De exemplu, dacă unul dintre părinții dumneavoastră a fost violent și furios cu dumneavoastră, s-ar putea ca astăzi să fiți declanșat de furia altora. Acest lucru se datorează faptului că organismul se teme de o repetare a acelei secvențe inițiale, chiar dacă furia și violența nu sunt legate în mod inevitabil. Sau poate că prima ta iubire te-a părăsit pentru altcineva, iar acum ești nesigur de atractivitatea ta în fiecare nouă relație. Noi preconizăm rezultatele în baza experiențelor pe care le-am avut deja. Deși, bineînțeles, e întotdeauna posibil ca furia să ducă la violență sau noul nostru partener să ne părăsească, asta poate fi maximum o coincidență, nu un dat. Cel mai important este că, atunci când reacția noastră se concentrează asupra altor persoane, ne lasă neputincioși, pentru că pe ceilalți nu putem să îi schimbăm. Atunci când ne asumăm responsabilitatea pentru reacțiile noastre, facem un pas spre propria noastră vindecare. 

  3.  Observați semnele de hiperexcitație. Atunci când suntem declanșați, cortizolul și adrenalina ne traversează - așa că ne putem simți fragili, dezorganizați și dezorientați. Suntem incapabili să ne autoreglementăm în acel moment, așa că primul lucru pe care trebuie să-l facem este să ne concentrăm pe calmarea noastră. Pentru a face acest lucru, aveți la îndemână câteva tehnici de relaxare preferate. Respirați adânc. Faceți o plimbare rapidă în jurul blocului. Mergeți la baie și stropiți-vă fața cu apă rece.

  4.  Exersează-ți cunoașterea și manifestarea emoțiilor. Emoțiile sunt ca niște mușchi: Ele se dezvoltă în mod sănătos dacă sunt folosite în mod corespunzător. De asemenea, dacă am ascuns o emoție precum furia sau tristețea în cea mai mare parte a vieții noastre, abilitatea noastră de a face față sentimentului devine atrofiată. Acesta este unul dintre motivele pentru care o reacție poate părea ciudată sau exagerată atunci când suntem sub influența unui trigger. Pe măsură ce ne exersăm cunoașterea și manifestarea emoțiilor noastre, devenim mai puțin predispuși să reacționăm nepotrivit atunci când avem sentimente puternice.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: strategii triggere emotionale