x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sucul de merișoare, acritura care-ți resuscitează metabolismul

Sucul de merișoare, acritura care-ți resuscitează metabolismul

de Florian Saiu    |    11 Dec 2024   •   06:20
Sucul de merișoare, acritura care-ți resuscitează metabolismul

Merișoarele sunt fructe mici, de un roșu aprins, care cresc în niște arbuști joși, târâtori, din Statele Unite, Canada și America de Sud. Ele sunt consumate sub numeroase forme, inclusiv ca suc, uscate (ca stafidele) ori sub formă de sos în bucătărie. Dar să le deslușim secretele.

Îndrumător ne va fi Dr. William W. Li, autorul studiului „Mănâncă și învinge dieta” (Editura Lifestyle, 2024): „Merișoarele conțin substanțe bioactive precum antocianine, procianidine și alți polifenoli. În studiile de laborator, extractele de merișoare administrate cobailor cu o dietă bogată în grăsimi a avut drept rezultat un câștig ponderal mai mic cu 22% prin comparație cu cei care nu au consumat merișoare deloc. Cercetătorii au descoperit că extractele de merișoare activează metabolismul prin creșterea numărului de proteine (necuplate) și prin declanșarea termogenezei. Efectul sucului de merișoare asupra metabolismului uman a fost studiat de cercetătorii de la Universitatea din Londrina, Brazilia. Ei au selectat 56 de femei și bărbați diagnosticați cu sindrom metabolic. Dintre cele două grupuri, unul a primit indicația de a consuma trei căni de suc de merișoare pe zi, jumătate la prânz și jumătate la cină, timp de două luni”.

Atac la țesutul adipos din jurul inimii

Rezultatul? „Un pic de răbdare… Celălalt grup și-a păstrat dieta și stilul de viață obișnuite. La sfârșitul celor 60 de zile ale studiului, rezultatele au arătat că la consumatorii de suc de merișoare era o creștere cu 20% a adiponectinei din sânge, acel hormon al țesutului adipos care ajută celulele să folosească glicemia mai eficient. Efectele antiinflamatoare ale adiponectinei contribuie și la combaterea problemelor cauzate de grăsimea în exces. Consumatorii de suc de merișoare aveau valori ale homocisteinei mai scăzute cu 30%. Homocisteina este un aminoacid despre care se știe că are valori ridicate în cazul sindromului metabolic. Un nivel ridicat reprezintă un factor de risc cardiovascular și este asociat cu dezvoltarea țesutului adipos în jurul inimii”.

Trei căni de suc de merișoare pe zi

Tot aici: „Sucul pur de merișoare are cu aproximativ 15% mai puțin zahăr decât cel de rodie sau cel din struguri, dar poate fi prea acrișor pentru anumite gusturi. Ai grijă la sucurile comerciale de merișoare, întrucât sunt deseori amestecate cu alte sucuri și pot conține zahăr adăugat, coloranți și arome artificiale. Îți recomand să cauți sucul pur de merișoare, pe care îl poți dilua și căruia îi poți adăuga ce arome dorești acasă. De asemenea, poți beneficia de substanțele bioactive din merișoare și de fibre alimentare dacă mănânci merișoare uscate”. Doza de consum? „Trei căni de suc de merișoare pe zi”.

Recomandări și ponturi

Nu în ultimul rând: „Reține că apa este cea mai bună băutură pe care o poți consuma, urmată îndeaproape de ceai și cafea. Acestea trei ar trebui să fie băuturile principale la care să recurgi pentru sănătatea metabolică. Orice altă băutură, inclusiv sucul de merișoare, trebuie să fie consumată cu moderație și evită-le întotdeauna pe cele cu zahăr adăugat. Consumă sucuri de fructe rar și concentrează-te pe cele care conțin cei mai mulți compuși benefici pentru sănătate. Dacă ai preparat mai mult suc de merișoare, nu-l risipi. Păstrează-l într-un recipient de sticlă sau metal, nu în ambalaje din plastic (pentru a evita eliberarea microparticulelor din plastic și ingerarea lor). Vara poți chiar congela aceste băuturi sub formă de cuburi de gheață și le poți folosi pentru a te răcori într-o zi fierbinte, oferind în același timp un mic ajutor metabolismului și sănătății. Dezvoltarea talentelor tale gastronomice în a-ți prepara propriile băuturi nu va impresiona doar familia și prietenii, ci te va și recompensa cu o sănătate mai bună”.

„Merișoarele conțin substanțe bioactive precum antocianine, procianidine și alți polifenoli”, Dr. William W. Li

„Sucul pur de merișoare are cu aproximativ 15% mai puțin zahăr decât cel de rodie sau cel din struguri, dar poate fi prea acrișor pentru anumite gusturi”, Dr. William W. Li

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: suc merisoare metabolism